Τουρκική εισβολή στη Συρία: Η Ρωσία καταγγέλλει τους Τούρκους για καταπάτηση συμφωνίας

 
Τουρκική εισβολή στη Συρία: Η Ρωσία καταγγέλλει τους Τούρκους για καταπάτηση συμφωνίας

Ενημερώθηκε: 29/08/16 - 15:47

Η Άγκυρα διεξάγει μια χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Συρία. Αυτή η μορφή της επίθεσης δεν έχει συντονιστεί με τη Μόσχα και απειλεί να υπονομεύσει εκ νέου τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, που το τελευταίο διάστημα, επίσημα τουλάχιστον, φάνηκαν να είναι σε καλύτερο επίπεδο.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας υποβάλονται πλέον σε νέα δοκιμασία. Ο τουρκικός στρατός, έχοντας την υποστήριξη αμερικανικών μαχητικών και γενικότερα του ΝΑΤΟ, εισήλθε στη Συρία στις 24 Αυγούστου, σηματοδοτόντας την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης "Ασπίδας του Ευφράτη", η οποία δεν συντονίστηκε με τη Δαμασκό. Μέχρι το βράδυ, η πόλη της Τζαραμπλούς είχε καταληφθεί από το ισλαμικό κράτος.

Η τουρκική πράξη εγκρίθηκε από τον αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία. Ο τρόπος λειτουργίας της Τουρκίας στη Συρία, δεν συντονίζεται με τη Μόσχα, και απειλεί να περιπλέξει τη διαδικασία εξομάλυνσης της διμερούς συνεργασίας, η οποία είχε συμφωνηθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 9, Αυγούστου από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομολόγο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης το πρωί της 24ης Αυγούστου, εξηγώντας ότι στρεφόταν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και του κουρδικού YPG (Λαϊκή Μονάδα Προστασίας) δυνάμεις, που η Άγκυρα θεωρεί επικίνδυνες.

Η προετοιμασία πήρε αρκετές ημέρες. Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν αναγνωριστικές κινήσεις στην επικράτεια της Συρίας, ενώ τουρκικά άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό κινήθηκαν προς τις παραμεθόριες περιοχές.

Μετά από βαρύ βομβαρδισμό της Τζαραμπλούς και μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές (από αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ), τα στρατεύματα ήταν σε θέση να εισέλθουν στην πόλη και να την πάρουν υπό τον έλεγχο τους. Άλλωστε δε συνάντησαν και κάποια σοβαρή αντίσταση, αφού οι τρομοκράτες του ISIS άρχισαν να εγκαταλείπουν από τις παραμονές της επιχείρησης.

Ο στόχος είναι να ανοίξει ένας διάδρομος για τις ένοπλες δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης για τον καθαρισμό της Jarabulus από τους τρομοκράτες, αναφέρει η Τουρκία.

Έκπληξη για τη Ρωσία

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει αυή την επιχείρηση, αλλά η κλιμάκωση της ήταν απροσδόκητη. "Αυτή η πόλη θα μπορούσε να είχε καταληφθεί από μια πολύ μικρότερη δύναμη. Δεν θα σταματήσει σε αυτήν την περιοχή και είναι πιθανό να πάει περαιτέρω", δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία σε σχέση με την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. "Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα θορυβημένη από την προοπτική ότι η κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες πολιτικές απώλειες και αυξημένες εθνοτικές εντάσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων," ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι επίσημες αρχές της Συρίας, εν τω μεταξύ, περιέγραψαν τις ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων ως "εισβολή". Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει επειγόντως και να "τερματίσει την επίθεση", ανακοίνωσε πως "καταδικάζει τη διέλευση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα προς το περιοχή Jarabulus με καπάκι αέρα από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία και κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας κρίνει ».

Μετά από μια επίσκεψη στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά υποστήριξε ενεργά τις ενέργειες της Τουρκίας. Και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος τις θεωρεί ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ISIS.

Πηγή: Russia Today