Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Άνα Μπρνάμπιτς

 
Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Άνα Μπρνάμπιτς

Ενημερώθηκε: 05/10/20 - 23:33

Η Άνα Μπρνάμπιτς θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της Σερβίας για ακόμη μία τετραετία, καθώς το βράδυ της Δευτέρας 5/10, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η απόφαση να δοθεί η εντολή στην Άννα Μπρνάμπιτς πάρθηκε από το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), ύστερα από πρόταση του αρχηγού του κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές της 21ης Ιουνίου λαμβάνοντας το 60,6% των ψήφων και καταλαμβάνει τις 188 έδρες επί συνόλου 250 εδρών που συνθέτουν τη βουλή της Σερβίας.

Ο Α. Βούτσιτς, δήλωσε: "Έχω εμπιστοσύνη στην Άνα Μπρνάμπιτς, μέχρι σήμερα άσκησε υπεύθυνη πολιτική και είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στο μέλλον".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, καθώς και στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Βούτσιτς απέφυγε, στη συνέντευξη Τύπου, να αναφερθεί στις πολιτικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δηλώνοντας ότι μ αυτό το θέμα θα ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες η πρωθυπουργός.

Στη βουλή της Σερβίας, εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εκπροσωπούνται επίσης άλλα δύο κόμματα: το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του οποίου ηγείται ο σημερινός ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 32 βουλευτές και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς, με 11 βουλευτές.

Oι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν με 19 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα: η ουγγρική με 9 βουλευτές, η βοσνιακή με 7 βουλευτές και η αλβανική με 3 βουλευτές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ