Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Φεβρουαρίου 2021

 
Αγιολόγιο 18 Φεβρουαρίου 2021

Ενημερώθηκε: 18/02/21 - 00:35

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Λέοντος πάπα Ρώμης, Θωμά Α` και Ιωάννου, πατριαρχών Κων/πόλεως, Αγαπητού επισκόπου Σινάου του ομολογητού και θαυματουργού, Μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου, Λέοντος και Παρηγορίου των εν Πατάροις και Πιουλίου.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αγαπητός και Λέων.

Άγιος Αγαπητός, ο θαυματοποιός 

Ο Όσιος Αγαπητός καταγόταν από την Καππαδοκία. Έζησε κατά την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Σε νεαρή ακόμη ηλικία αναχώρησε για μοναστήρι κοντά στην πόλη Συναό της Μικράς Ασίας όπου έγινε μοναχός.

Ο ηγούμενος της μονής εκτίμησε την ενάρετη ζωή του και τον "υποχρέωση" να διδαχθεί τα ιερά γράμματα.

Κατά την παράδοση έλαβε από τον Θεό και το χάρισμα των θαυμάτων. Μάλιστα λέγεται οτι με την προσευχή θανάτωσε έναν δράκοντα που φανερώθηκε κοντά στο μοναστήρι και αφάνιζε ανθρώπους και ζώα.Γενικώς ευεργετούσε όσους ζητούσαν τη βοηθειά του.

Αργότερα, επί αυτοκράτορα Λικινίου ο Όσιος Αγαπητός προσελήφθη στο στράτευμα. Εκεί είδε να βασανίζονται για την πίστη τους στον Χριστό οι αναγνωρισθέντες ως μάρτυρες Μάρτυρες Βικτώριος, Δωρόθεος, Θεόδουλος, Αγρίππας και άλλοι πολλοί.

Προσπάθησε να μπει στη θέση τους και να υποφέρει μαζί τους.Τότε αποφασίστηκε να θανατωθούν. Οι άλλοι αποκεφαλίστηκαν ενώ ο ίδιος στάθηκε τυχερός αφού κατάφερε να γλιτώσιε αν και κτυπήθηκε με ακόντιο.

Μετά την στρατιωτική θητεία και όταν πλέον αυτοκράτορας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη του ιερού Ευαγγελίου και ο τοπικός επίσκοπος ον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Μετά την κοίμηση του Επισκόπου του και ύστερα από κοινή γνώμη κλήρου και λαού κατέλαβε τη θέση του.