Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Πέντε τραυματίες αστυνομικοί - 16 συλλήψεις και 11 προσαγωγές - Εικόνες ντροπής - ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ

 
Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Πέντε τραυματίες αστυνομικοί - 16 συλλήψεις και 11 προσαγωγές - Εικόνες ντροπής - ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ

Ενημερώθηκε: 10/03/21 - 10:33

Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν συνολικά από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των χτεσινών σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, ενώ προσήχθησαν και άλλα 11 άτομα, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι συνολικά πέντε. Οι τρεις παραμένουν για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες. Ειδικά για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, τον οποίο τραυμάτισαν σοβαρά οι κουκουλοφόροι στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, όπου παρέμεινε αιμόφυρτος πάνω από μισή ώρα, όπως φαίνεται σε βίντεο της επίθεσης, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό ότι ευτυχώς δεν έχει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και αναμένεται ότι σύντομα θα αναρρώσει.

Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζουν δολοφονική την επίθεση, καθώς οι δράστες χτυπούσαν ανελέητα τον αστυνομικό, με ξύλα και κλωτσιές για περίπου 2,5 λεπτά. Όπως λένε, τον έσωσε το γεγονός ότι δεν του έβγαλαν το κράνος από την πρώτη στιγμή, αλλά φέρει τραύματα στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς και σε όλο το σώμα. Τον τραυματία επισκέφθηκαν, χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς, ενώ συνομίλησαν μαζί του και του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

Σε ό,τι αφορά τα χτεσινά επεισόδια, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, και ειδικά για κάποια βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αφορούν στη συμπεριφορά των αστυνομικών, καθώς και καταγγελίες για βία, θα γίνει μια συνολική αποτίμηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων ήταν οι ενδεδειγμένες συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ, δια μέσου του εκπροσώπου της Θεόδωρου Χρονόπουλου, συνιστά ψυχραιμία από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, που ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, την περασμένη Κυριακή, από αστυνομικούς, υπόθεση για την οποία είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ και προκαταρκτική έρευνα με εντολή εισαγγελέα.

Υπενθυμίζουμε ότι περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι, συλλογικότητες, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, κομμάτων και σωματείων, είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας. Πέρα από τους κατοίκους της περιοχής, στη συγκέντρωση συμμετείχαν σύλλογοι φιλάθλων τεσσάρων ποδοσφαιρικών ομάδων και η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας». Κλούβες των ΜΑΤ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο «Αίαντας», το όχημα ρίψης νερού της ΕΛ.ΑΣ., είχαν παραταχθεί μακριά από την πλατεία, περιμετρικά του Αστυνομικού Τμήματος, και βρίσκονταν σε επιφυλακή, ενώ κλειστοί ήταν από νωρίς οι σταθμοί του μετρό σε Συγγρού-Φιξ, Νέο Κόσμο, Αγιο Δημήτριο και Ακρόπολη. Τα μέτρα ασφαλείας, με βάση το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., είχαν τρεις κύκλους αντιμετώπισης, με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών υπηρεσιών. Δεν μπόρεσαν όμως ούτε το αστυνομικό προσωπικό των τμημάτων, ούτε οι διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά ούτε και οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Δράση να περιορίσουν την ορμή των επιτιθέμενων.

Λίγο πριν από τη συγκέντρωση αστυνομικοί είχαν εντοπίσει σακίδιο γεμάτο με βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση σε τυχαίο έλεγχο σε πεζό που τράπηκε σε φυγή στη συμβολή των οδών Κορομηλά και Θαρύπου στον Νέο Κόσμο.

Άγρια επεισόδια

Επεισόδια που δεν έγιναν βεβαίως από τους χιλιάδες πολίτες που κατέβηκαν για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας. Ουδεμία σχέση είχαν με εκείνους που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον ξυλοδαρμό του νεαρού από αστυνομικούς την περασμένη Κυριακή. Ηταν προσχεδιασμένα επεισόδια, ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης που ήταν αναμενόμενο να είναι και σκληρή.

Μια ετερόκλητη σύμπραξη μπαχαλάκηδων μεχουλιγκάνους από σχεδόν όλες τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, που κατέβηκαν στη Νέα Σμύρνη με πρόθεση να «εκδικηθούν», να χτυπήσουν αστυνομικό, κρύβεται πίσω από τα άγρια επεισόδια χθες το βράδυ και τον σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες κρατούσαν ακόμη και μπετόβεργες.

epeisodia

Περίπου 800 άτομα που έκαναν στην άκρη οπαδικές κόντρες και άλλες διαφορές των Εξαρχείων, συνασπίστηκαν και κατέβηκαν με το πλήθος των 5000 ατόμων στην πλατεία και στη συνέχεια στην πορεία προς το τοπικό Α.Τ με το σχέδιο να έχει ως εξής: Μετά την ενιαία επίθεση σε βάρος των έξι διμοιριών που είχαν κυκλώσει το τμήμα, δεν θα επιχειρούσαν να εισβάλουν στο εσωτερικό, αλλά θα διασπάζονταν σε υποομάδες και θα έστηναν ενέδρα για να χτυπήσουν δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ή της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Και ακριβώς αυτό έκαναν.

Καρέ καρέ η επίθεση στον 27χρονο αστυνομικό από τις Σέρρες

Σοκαριστικά, αλλά και αποκαλυπτικά είναι τα βίντεο από την επίθεση κατά του αστυνομικού τα οποία διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Οπως φαίνεται μία ομάδα αστυνομικών με μηχανές περνά από τον δρόμο με σκοπό να διαλυθεί το πλήθος. Εκεί ωστόσο ένας εκ των κουκουλοφόρων που βρίσκεται σε απόσταση, αλλά πλάτη στους αστυνομικούς, τρέχει με ταχύτητα προς την τελευταία μηχανή και με γρήγορες κινήσεις ρίχνει κάτω τον 27χρονο αστυνομικό. Εκεί αρχίζει να τον κλωτσάει και σε δευτερόλεπτα δεκάδες άτομα άρχισαν να τον χτυπούν με μανία, είτε με τα πόδια, είτε με καδρόνια και άλλα αντικείμενα.

Οπως φαίνεται σε ένα από τα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι κουκουλοφόροι επί 2,5 περίπου λεπτά χτυπούσαν δίχως έλεος τον αστυνομικό και χάρη στην επέμβαση των ΜΑΤ διαλύθηκε το πλήθος από πάνω του. Ολο το χρονικό της επίθεσης απαθανατίζεται στο παρακάτω βίντεο από το 2:25 ως το 4:55:

Συνάδελφοί του έσπευσαν να διαλύσουν το πλήθος και προστάτεψαν τον άτυχο αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν στο έδαφος μέσα στα αίματα, έως ότου ένα ασθενοφόρο ήρθε για να τον μεταφέρει στο 401.

Εκεί τον επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης. Εκτός του σοβαρά τραυματία αστυνομικού, άλλα τρία μέλη της ΕΛ.ΑΣ τραυματίστηκαν από τα επεισόδια, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 10 συλλήψεις.

Οπως επίσης αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, «περίπου 400 κουκουλοφόροι πλησίασαν τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξαν ταχύτητα και επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απέκρουσαν».

Οι εικόνες με τον αιμόφυρτο αστυνομικό κάνουν τον γύρο του κόσμου

Οι εικόνες ντροπής με την άνανδρη επίθεση στον αστυνομικό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το Reuters κάνει αναφορά στα βίαια επεισόδια, αλλά κυρίως στον τραυματία αστυνομικό κατά την διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας. Το Al Jazeera κάνει λόγο για «οδομαχίες» μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Politico

Tο Politico αναφέρει στον τίτλο του: «Η πορεία στην Αθήνα κατά της βίας εξελίχθηκε βίαια».

Το BBC κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα επεισόδια και τον τραυματία αστυνομικό, όσο και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

bbc