Η Τουρκία στρέφεται προς την Ρωσία για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών

 
Η Τουρκία στρέφεται προς την Ρωσία για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών

Ενημερώθηκε: 11/03/21 - 13:02

Προς την Ρωσία στρέφεται η Τουρκία για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 και την αποβολή τους από το πρόγραμμα των F-35. Ειδικότερα οι Τούρκοι φαίνονται να ενδιαφέρονται το γενιάς 4+ μαχητικό Sukhoi Su-35 και το 5ης γενιάς μαχητικό Sukhoi Su-57.

Την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος για τα ρωσικά μαχητικά έκανε ο τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ, ξεκαθαρίζοντας ,όμως, ότι προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η δημιουργία ενός δικού της αεροσκάφους 5ης γενιάς.

«Εάν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, εάν δεν υπάρχουν δυσκολίες με την εισαγωγή του στο σύστημά μας, τότε μπορούμε να το αγοράσουμε σίγουρα από τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική», είπε ο Βαράνκ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό παράρτημα του Sputnik.

Το θέμα της πώλησης Ρωσικών μαχητικών στην Τουρκία είναι πάντα στην ατζέντα των συζητήσεων στις συναντήσεις που έχουν οι ηγέτες των δύο χωρών, πρόσθεσε ο Βαράνκ.

«Φυσικά, δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας που σχετίζονται με μαχητικά πέμπτης γενιάς. Αλλά αν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις ανάγκες και τους στόχους μας, η Τουρκία θα το αγοράσει», δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

Ο Βαράνκ επιβεβαίωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 και ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την τεχνολογική συνεργασία, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα της εν μέρει κατασκευή τους σε τουρκικό έδαφος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόφαση της Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή ώθησε την Άγκυρα να κινητοποιήσει την εγχώρια στρατιωτική της βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των αερομεταφορών, για να προωθήσει έργα όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον, η Turkish Aerospace Industries συνεργάζεται με τη Βρετανική BAE Systems για την ανάπτυξη του «εθνικού μαχητικού αεροσκάφους» επόμενης γενιάς, γνωστού και ως TF-X (Turkish Fighter – Experimental).

Τέλος, ο Βαράνκ σημείωσε πως ο στόχος της χώρας είναι η επίτευξη 100% αυτάρκειας στον αμυντικό τομέα, ενώ υπολογίζει ότι η σχετική εγχώρια παραγωγή έχει αυξηθεί από το 20% στο 70%.