SOS Η πανδημία δεν τελείωσε - Εικόνα εφησυχασμού και χαλάρωσης

 
SOS Η πανδημία δεν τελείωσε - Εικόνα εφησυχασμού και χαλάρωσης

Πηγή Φωτογραφίας:

Ενημερώθηκε: 17/05/21 - 11:53

Από τους ελέγχους του περασμένου Σαββάτου φάνηκε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα και συμπεριφέρονταν σαν να έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η ανάγκη των πολιτών να βγουν από το σπίτι, να πάνε για ψώνια, να πάνε καφέ ή για φαγητό έξω, να κάνουν μία εκδρομή στο εξοχικό ή σε κάποιο κοντινό προορισμό, σχηματίζει μια εικόνα πως για κάποιους η πανδημία τελείωσε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα συμπεριφορά χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων, όπως συνωστισμός σε καφέ και μπαρ, η μη χρήση μάσκας και η κατάργηση των αποστάσεων.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, το άνοιγμα δεν σημαίνει εφησυχασμός. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η πανδημία είναι εδώ και ο εφησυχασμός είναι καταστροφή. Τονίζουν επίσης ότι θα υπάρξει ένταση των ελέγχων παντού.

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τους ειδικούς όρους λειτουργίας στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Τα φαινόμενα αυτά ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Αττική, σε περιοχές όπως Γλυφάδα (έξι κυρώσεις αναστολής λειτουργίας), Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή.

Υψηλή παραβατικότητα είχαμε και σε περιοχές στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις παραμονής και εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων και η μη τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων.

Οι αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 151.400 ευρώ και επέβαλαν κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους (εργασία, καταστήματα, υπηρεσίες κ.λπ.), σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στο αυτοκίνητο, και μάλιστα προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες. Αντιστοίχως, παραμένει σε ισχύ και το ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων από τις 00:30 έως τις 5:00.