Καπραβέλος : Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται διπλή και τριπλή προστασία - Νέες διαστάσεις στο θάνατο της 38χρονης εγκύου

 
Καπραβέλος : Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται διπλή και τριπλή προστασία - Νέες διαστάσεις στο θάνατο της 38χρονης εγκύου

Ενημερώθηκε: 04/11/21 - 11:32

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Ιπποκρατείου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος για την κατάσταση των εγκύων γυναικών, που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας, έχουμε το εμβόλιο και δεν το χρησιμοποιούμε. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο όσο είναι καιρός, πριν να είναι αργά” είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός μιλώντας στην ΕΡΤ3 και εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αγωνία του για το μέλλον των ασθενών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται διπλή και τριπλή προστασία καθώς έχουν μέσα τους το δώρο της ζωής και κινδυνεύουν και οι ίδιες και τα παιδιά τους γιατί δεν είχαν εμβολιαστεί.

Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για την υποχρεωτικότητα και την ανάγκη του εμβολιασμού όταν χάνουμε καθημερινά ανθρώπους, χάνουμε το 60% των ασθενών κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες έχασε τη ζωή της μία 38χρονη έγκυος από την Κατερίνη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Η άτυχη γυναίκα, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, διαγνώστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου θετική στην Covid, ενώ βρισκόταν στην 33η εβδομάδα της κύησης και η οποία δεν είχε εμβολιαστεί. Στις 28 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κατερίνης, ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο να διακομισθεί στο Ιπποκράτειο.

Σύμφωνα με τον Ηρακλή Τσανικίδη, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, όπού ζούσε η θανούσα:

«Ακούσαμε ότι έκανε κάποια δήλωση η μητέρα της 38χρονης (σ.σ. ότι της είπε η γυναικολόγος να μην εμβολιαστεί). Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την οικογένεια. Αν δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο δεν μπορεί να ξεκινήσει έλεγχος. Μίλησα, τελικά με το σύζυγο της θανούσας που μου είπε ακριβώς τα αντίθετα από όσα λέει η μητέρα της 38χρονης. Ότι η γυναικολόγος της είχε πει ότι έπρεπε να το κάνει το εμβόλιο, και ότι όλη η οικογένεια δεν είχε εμβολιαστεί, αλλά υπήρχε άρνηση από τη μεριά της οικογένειας. Να μιλήσω με τη γυναικολόγο να πω τι; Ότι ακούστηκε αυτό από τη μητέρα του θύματος; Μπορεί να με κατηγορήσει η συνάδελφος ότι τη συκοφαντούμε. Σε όποια καταγγελία έχουμε μιλάμε με τον συνάδελφο», είπε ο κ. Τσανικίδης.

«Όπως κατάλαβα δεν είχε εμβολιαστεί κανείς στην οικογένεια, αυτό κατάλαβα όταν μίλησα με το σύζυγο. Στην πόλη τη δική μας το 97% των γιατρών είναι εμβολιασμένοι. Μπορεί να έχουμε χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ως περιοχή, αλλά ως γιατροί εμείς δώσαμε μεγάλο αγώνα για να πείσουμε τους συναδέλφους μας», συνέχισε.

Θετική στον κορονοϊό διαγνώσθηκε και μια έγκυος 38 ετών στην 13η εβδομάδα κύησης, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί και διακομίστηκε από το νοσοκομείο των Γιαννιτσών στο Ιπποκράτειο. Η γυναίκα κρίνεται πως είναι σε σοβαρή κατάσταση, έχει χαμηλό κορεσμό όμως δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και έγκυος από τη Βέροια.