Οσμή σκανδάλου στην Πυροσβεστική-Χρέος 8 εκατ. ευρώ και οργή Τόσκα

 
Οσμή σκανδάλου στην Πυροσβεστική-Χρέος 8 εκατ. ευρώ και οργή Τόσκα

Ενημερώθηκε: 29/09/16 - 13:39

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Την άμεση διενέργεια έκτακτου δημοσιονομικού ελέγχου στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.

Τον έλεγχο θα διενεργήσει η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά σε εκκρεμείς οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για την τεχνική, πτητική και εφοδιαστική υποστήριξη εναερίων μέσων πυρόσβεσης, όσο και γενικότερα τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η διενέργεια ελέγχου κατέστη αναγκαία καθώς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης ή επίλυσης διαφορών που αφορούν στην τιμολόγηση υπηρεσιών, παροχής συντήρησης κλπ.

Οι εκκρεμείς προς διερεύνηση οφειλές -σύμφωνα με την υπηρεσία NSPA - αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,1 εκατ. ευρώ αφορούν στην τριετία 2012-2014 και τα υπόλοιπα την τελευταία διετία, με την διαφορά ότι το 2015 δεν ζητήθηκαν οι υπηρεσίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το θέμα ενδέχεται να έχει παίξει σοβαρό ρόλο στην πρόσφατη παραίτηση του Αρχηγού του ΠΣ κ. Καρατζιά με τους λόγους να είχαν αποδοθεί αρχικά στις διαφωνίες με τον υπουργό για το βαθμολόγιο της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα, στην Πυροσβεστική κάνουν λόγο για μικρότερο στην πραγματικότητα χρέος προς το ΝΑΤΟ, το οποίο όμως ούτε και βρίσκονται σε θέση να κοστολογήσουν ακόμα με ακρίβεια...