Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις απαράδεκτες τουρκικές δηλώσεις

 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις απαράδεκτες τουρκικές δηλώσεις

Ενημερώθηκε: 02/10/16 - 15:30

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Αιγαίο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για απαράδεκτες όπως και προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ενώ το Ποτάμι επιλέγει να κάνει και αιχμηρό σχόλιο για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

«Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές. Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μία προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει», αναφέρει Το Ποτάμι, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα.

Επισημαίνει όμως αιχμηρά ότι «δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα».

«Απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτηρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Αιγαίο.

Όπως επισημαίνει η κ. Γεννηματά, οι παραπάνω δηλώσεις «απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας» και «μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Ελλάδα ως ανεξάρτητη, κυρίαρχη και Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα στηρίζει την ακεραιότητά και τις διεθνείς της σχέσεις στις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες τηρεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ανάγκη να κινηθεί η χώρα μας «με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα», διότι, όπως λέει, «σπασμωδικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσαν να τραυματίσουν καίρια τα συμφέροντα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τούρκοι αξιωματούχοι μετά την πρόκληση Ερντογάν: Η Ελλάδα να δώσει πίσω τους τρομοκράτες

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο... ουρά των προκλήσεων Ερντογάν

Μετά την πισώπλατη μαχαιριά στην Ελλάδα η Γερμανία προσπαθεί να καλμάρει τις αντιδράσεις

Στο «παιχνίδι» των προκλήσεων και οι Κεμαλιστές – Αμφισβητούν 16 ελληνικά νησιά

Προκλητικός όσο ποτέ ο Ερντογάν – Αμφισβητεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Απίστευτο! Οι Γερμανοί ΔΕΝ «αδειάζουν» τον Ερντογάν για τις προκλητικές δηλώσεις

Προκλητικός όσο ποτέ ο Ερντογάν – Αμφισβητεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα