Μουντιάλ 2022: Τα στοχεία των ομίλων μέσα από τη στατιστική της κλήρωσης

 
Μουντιάλ 2022: Τα στοχεία των ομίλων μέσα από τη στατιστική της κλήρωσης

Ενημερώθηκε: 04/04/22 - 20:36

Ορισμένα, άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, προέκυψαν μετά από την κλήρωση, για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα του Κατάρ. Πάμε να δούμε ορισμένα από αυτά:

Από τα 156-συνολικά- γκολ των Μέσι-Λεβαντόφσκι στις 51...τελικές συμμετοχές στον 7ο όμιλο και από τα 25 χρόνια διαφοράς στους πάγκους Σισέ-Φαν Γκάαλ, στις πρώτες συναντήσεις του 1ου ομίλου, αυτά είναι τα κυριότερα στατιστικά στοιχεία, που «ανέδειξε» η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ (21/11-18/12):

156Λιονέλ Μέσι (81) και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (75), ο πέμπτος και ο 11ος κορυφαίος σκόρερ στη διεθνή ιστορία του ποδοσφαίρου, έχουν σκοράρει συνολικά 156 γκολ για τις χώρες τους. Δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχουν βρεθεί αντίπαλοι τρεις φορές σε επίπεδο συλλόγων, με αμφότερους να σκοράρουν δύο φορές σε αυτές τις αναμετρήσεις. Η τελευταία φορά ήταν η...βραδιά του Λεβαντόφσκι και της Μπάγερν σε μια συγκλονιστική νίκη με 8-2 επί της Μπαρτσελόνα στον προημιτελικό του Champions League.

52- Πενήντα δύο θέσεις υπάρχουν μεταξύ της Πορτογαλίας (8η) και της Γκάνας (60η) στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των ομάδων που θα συναντηθούν στη φάση των ομίλων. Εάν η Ουαλία προκριθεί, θα υπήρχαν μόνο 16 θέσεις μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη θέση στον 2ο όμιλο: Αγγλία (5η) και Ιράν (21η).

51- Βραζιλία, Σερβία, Ελβετία και Καμερούν έχουν μεταξύ τους 51 συμμετοχές σε Μουντιάλ. Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Μεξικό και Πολωνία ακολουθούν με 46. Κατάρ, Ισημερινός, Σενεγάλη και Ολλανδία έχουν σωρευτικά μόνο 15 συμμετοχές.

27- Ο Λιονέλ Σκαλόνι και ο Τάτα Μαρτίνο γεννήθηκαν και οι δύο στη Σάντα Φε και υπήρξαν για λίγο συμπαίκτες πριν από 27 χρόνια, όταν ο πρώτος μπήκε στην πρώτη ομάδα των Νιούελς Ολντ Μπόις και ο δεύτερος έκλεινε την καριέρα του. Ένας άλλος Αργεντινός γνωρίζει καλά τον προπονητή του Μεξικού. Ο Μαρτίνο είχε στη διάθεσή του τον Λιονέλ Μέσι όσο ήταν επικεφαλής της Αργεντινής και της Μπαρτσελόνα.

25- Υπάρχουν 25 χρόνια μεταξύ του Αλιού Σισέ από τη Σενεγάλη και του Ολλανδού Λουί Φαν Γκάαλ, η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των προπονητών που θα βρεθούν στη φάση των ομίλων. Ο Φαν Γκάαλ, ο οποίος θα κλείσει τα 71 του τον Αύγουστο, είχε ήδη κερδίσει 16 τρόπαια ως προπονητής του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα μέχρι τη στιγμή που ο Σισέ έκανε το ντεμπούτο του στη Σενεγάλη το 1999.

3- Τρεις όμιλοι έχουν δύο προπονητές που πήγαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτες. Ο Άγγλος Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (1998 και 2002) και ο Αμερικανός Γκρεγκ Μπιράλτερ (2002 και 2006) θα αγωνιστούν στον 2ο όμιλο, ο Σέρβος Ντράγκαν Στοίκοβιτς (1990 και 1998) και ο Ριγκομπέρτ από το Καμερούν (1994, 1998, 2002 και 2010) στον 3ο όμιλο και ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο με τη Νότια Κορέα (2002) με τον Ότο Άντο από την Γκάνα (2006) στον 8ο όμιλο.

Οι, Αλιού Σισέ (Σενεγάλη/1ος), ο Αργεντινός Λιονέλ Σκαλόνι(3ος) , ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάν (4ος), ο Ισπανός Λουίς Ενρίκε (5ος) και ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς (Μαρόκο/6ος) διασφαλίζουν ότι, παραδόξως, κάθε ομάδα έχει έναν προπονητή που έχει πάει στη διοργάνωση ως παίκτης.

2- Ο 4ος όμιλος περιλαμβάνει δύο από τις πρώτες εθνικές ομάδες που έφτασαν στο Κατάρ 2022: τη Δανία (3η) και τη Γαλλία (5η). Ο 8ος όμιλος, με την Πορτογαλία, τη Γκάνα, την Ουρουγουάη και τη Νότια Κορέα, είναι ο μόνος που δεν έχει τουλάχιστον μία ομάδα που προκρίθηκε πέρυσι.

0- Ο 1ος όμιλος, στον οποίο συμμετέχουν το Κατάρ, ο Ισημερινός, η Σενεγάλη και η Ολλανδία, είναι ο μοναδικός στο οποίο κάθε αγώνας θα γίνει για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Ισημερινός, παρά το γεγονός ότι έχει παίξει δέκα αγώνες στη διοργάνωση, πρόκειται να παίξει για πρώτη φορά με αφρικανικούς και ασιάτες αντιπάλους.

Τα έξι παιχνίδια στον 7ο όμιλο, που περιλαμβάνει Βραζιλία, Σερβία, Ελβετία και Καμερούν, έχουν γίνει μεταξύ τους δέκα φορές στη διοργάνωση.

0- Η συνάντηση ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία είναι η παλαιότερη στο διεθνές ποδόσφαιρο, αλλά καμία από τις 115 αναμετρήσεις τους εδώ και 150 χρόνια δεν έχει συμβεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτό θα αλλάξει εάν η Σκωτία ξεπεράσει την Ουκρανία και την Ουαλία και προκριθεί από τα ευρωπαϊκά play off.

Τα «Τρία Λιοντάρια» θα παίξουν την ημέρα έναρξης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από το 1966, όταν ήρθαν ισόπαλοι 0-0 με την Ουρουγουάη, αλλά σήκωσαν το τρόπαιο.