Πόλεμος στην Ουκρανία - 69η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

 
Πόλεμος στην Ουκρανία - 69η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

Ενημερώθηκε: 03/05/22 - 15:08

Πόλεμος στην Ουκρανία - 69η ημέρα: Η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη για τη ρωσική ενέργεια. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν χτες να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Η Ε.Ε. σχεδιάζει κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, με πιθανές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες.

-- Χτες Κυριακή περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Azovstal – αντιμετωπίζοντας έλλειψη τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών.

-- Πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα χωρίς τη συμμετοχή των αρχών του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία.

-- Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3.000 είναι οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

-- Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν δηλώσεις του Σερκγέι Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή και συνέκρινε μαζί του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-- Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA) αποφάσισε τον οριστικό αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από όλες τις διοργανώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

-- Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο επέκρινε την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να μην ταξιδέψει στο Κίεβο, λόγω του ότι ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έχει θεωρηθεί ανεπιθύμητος στην Ουκρανία.

  • 10:08
    Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ

    Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

    Συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην ουκρανική αυτή πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Παράλληλα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Βουλεντάρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

    Κάποιες άλλες περιοχές του Ντονέτσκ βομβαρδίζονται συνέχεια και οι περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από γραμμές του μετώπου, πρόσθεσε το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

  • 09:42
    Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι

    Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

    «Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

    «Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

    «Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

    Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.