Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαΐου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαΐου 2022

Ενημερώθηκε: 27/05/22 - 21:57

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων Σήμερα 28 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Άγιος Ευτυχής Επίσκοπος Μελιτηνής, Αγία Ελικωνίδα, Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός, Άγιος Νικήτας Αρχιεπίσκοπος Χαλκηδόνας, Άγιοι Κρήσκης, Παύλος και Διοσκορίδης, Άγιος Μήτρος, Άγιος Αρσένιος Επίσκοπος Βεροίας, Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Ροστώβ, Άγιος Γερόντιος της Μόσχας, Άγιος Σωφρόνιος εκ Βουλγαρίας, Οσία Φιλοθέα η Παρθενομάρτυρας, Άγιος Σενατόρος Επίσκοπος Μιλάνου, Άγιος Αλέξανδρος Επίσκοπος Θεσσαλονίκης, Οσία Έλενα του Ντιβέεβο, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Γκαλίτς της Ρωσίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυρίας της Ειρήνης, εν Ρωσία, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του «νοητού τείχους», εν Ρωσία


Γιορτάζουν οι : Διοσκουρίδης (Διοσκορίδης, Διόσκορος), Δημήτριος

Ο 'Αγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός

Ο Άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός, καταγόταν από την Σκυθία και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού. Από παιδική ηλικία είχε πουληθεί ως δούλος σε κάποιον πρωτοσπαθάριο και στρατηλάτη της Ανατολής, ονομαζόμενο Θεόγνωστο, άνδρα ενάρετο και ευσεβή, ο οποίος τόσο αγάπησε τον μικρό Ανδρέα, ώστε τον μεταχειρίστηκε ως υιό του, φροντίζοντας για την επιμελή και θεοσεβή μόρφωση αυτού.
Τον Ανδρέα τον ενδιέφεραν ερισσότερο από κάθε άλλο τα ιερά γράμματα και ιδιαίτερα οι Βίοι και τα Μαρτύρια των αγωνιστών της Χριστιανικής πίστεως. Τέτοιος δε υπήρξε ο ζήλος του προς αυτά, ώστε αποκλήθηκε «σαλός» .


Επίσης διακρινόταν και για την φιλανθρωπία του. Όχι μόνο μοιραζόταν τα υπάρχοντά του με τους φτωχούς, αλλά προσέφερε ότι είχε και ο ίδιος έμενε νηστικός και γυμνός
Κατά την συνήθειά του, για να μην γνωρίζει κανείς την εργασία του στους προθάλαμους των εκκλησιών, όπου προσευχόταν, πορευόταν κρυφά προς το ναό της Πανυμνήτου Θεοτόκου, στην αριστερά στοά της αγοράς του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έτυχε, τότε, κάποιο παιδί να διέρχεται τη λεωφόρο, εκτελώντας διαταγή του κυρίου του. Ο Όσιος πήγαινε προς το ναό για να προσευχηθεί το παιδί τάχυνε το βήμα του και τον πρόφθασε, χωρίς ο Όσιος να το αντιληφθεί.

Όταν έφθασε προ των πυλών του ναού ο Ανδρέας, Θεού θέλοντος, εξέτεινε τη δεξιά του χείρα και αφού σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού τις πύλες, αυτές ευθύς υποχώρησαν.

Εισήλθε στο ναό και άρχισε τις προσευχές, μη γνωρίζοντας ότι κάποιος τον παρακολουθούσε. Το παιδί, το οποίο ακολουθούσε τον Όσιο, και πλησίασε, για να μάθει τί κάνει ο Άγιος εντός του ναού όπου τον είδε προ του άμβωνος να κρέμεται στον αέρα και να προσεύχεται.Ο Άγιος Ανδρέας και κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία εξήντα έξι ετών.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ότι ο Άγιος Ανδρέας έγραψε πολλές προφητείες οι οποίες δεν εκδόθηκαν ποτέ και βρίσκονται στην Μονή Iβήρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ