Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιουλίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιουλίου 2022

Ενημερώθηκε: 06/07/22 - 22:21

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 7 Ιουλίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Όσιος Θωμάς ο εν Μαλεώ, Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς, Άγιος Ευστάθιος Ιερομάρτυρας, Άγιος Πολύκαρπος ο νέος, Άγιος Ευάγγελος, Άγιοι Περεγρίνος, Λουκιανός, Πομπηίος, Ησύχιος, Παππίας, Σατορνίνος και Γερμανός, Άγιος Απολλώνιος, Άγιος Οδυσσέας ο Νεομάρτυς


Γιορτάζουν οι: Κυριακή, Κορίνα, Ντομένικα, Σάντυ, Οδυσσέας.

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς


Η Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
Οι γονείς της ήταν Έλληνες, ευσεβείς χριστιανοί, πλούσιοι, αλλά χωρίς απογόνους. Σύμφωνα με τη διήγηση του βίου της από την Εκκλησία, προσευχόμενοι αδιαλείπτως, απέκτησαν ένα παιδί εκ Θεού. Εφόσον γεννήθηκε ημέρα Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου), της δόθηκε το όνομα Κυριακή.
Από την παιδική της ηλικία η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στο Θεό. Ένας δικαστής στη Νικομήδεια ήθελε να αρραβωνιάσει την Κυριακή με το γιο του, αλλά η πρόταση Απορρίφθηκε, έτσι κατήγγειλε την Κυριακή και τους γονείς της ως Χριστιανούς στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.


Ο αυτοκράτορας διέταξε οι γονείς της να υποβληθούν σε βασανιστήρια. και στη συνέχεια εξορίστηκαν στη Μελιτηνή, μεταξύ Καππαδοκίας και Αρμενίας, όπου πέθαναν υπομένοντας πολλά δεινά για τον Χριστό. Η Κυριακή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της.
Την έβαλαν να κρέμεται από τα μαλλιά της αρκετές ώρες ενώ στρατιώτες της έκαιγαν το σώμα με αναμμένες δάδες. Τέλος, την έριξαν σε ένα κελί φυλακής. Σύμφωνα με τη διήγηση του βίου της από την Εκκλησία, εκείνη τη νύχτα ο Χριστός εμφανίστηκε και της θεράπευσε τις πληγές. Βλέποντας τη θαυματουργή σωτηρία της Κυριακής πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στο Χριστό• ως συνέπεια αποκεφαλίστηκαν.


Ύστερα από εξαντλητική ανάκριση, οδήγησαν την Κυριακή στο ναό να θυσιάσει στα είδωλα. Ένας δυνατός σεισμός κατατρόμαξε τους δημίους και τα αγάλματα του ναού έπεσαν από τα βάθρα τους κι έγιναν θρύψαλα. Η Κυριακή βασανίστηκε ξανά από τον Απολλώνιο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιλαριανό. Όταν όμως την έριχναν στη φωτιά, οι φλόγες δεν την έκαιγαν. Όταν την έριχναν στα άγρια θηρία αυτά ημέρευαν. Εν τέλει, ο Απολλώνιος την καταδίκασε σε αποκεφαλισμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ