Ανεπιθύμητος στη Λιθουανία ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος

 
Ανεπιθύμητος στη Λιθουανία ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος

Ενημερώθηκε: 28/07/22 - 05:22

Persona non grata είναι πλέον  και για την Λιθουανία  ο Πατριάρχης  Μόσχας Κύριλλος , παρά το γεγονός οτι η τοπική Εκκλησία ανήκει στη δικαιοδοσία του.Σύμφωνα με το "Φως του Φαναρίου" , η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο την είσοδο στη χώρα, λόγω της υποστήριξής του στη Ρωσία για την συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και στην Λιθουανία ο Κύριλλος  προστέθηκε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων ήδη από τις 23 Ιουνίου 2022, αλλά η απόφαση ανακοινώθηκε χθες 27 Ιουλίου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, αρνείται εσκεμμένα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και συστηματικά δικαιολογεί και υποστηρίζει τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του πολέμου κατά της Ουκρανίας, καθώς έχει επανειλημμένα μιλήσει δημοσίως θετικά για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, όπου υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος στα ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα υιοθετεί τη ρητορική της Μόσχας περί «κάθαρσης από ναζιστές» στην Ουκρανία. "Ο Πατριάρχης Κύριλλος στα ρωσικά μέσα προπαγάνδας αποκαλεί ανοιχτά τον λαό της Ουκρανίας "συμμετέχοντες στο ναζιστικό καθεστώς" που πρέπει να απελαθούν ή να καταστραφούν. Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ο Πατριάρχης Κύριλλος ευλόγησε τους Ρώσους στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και παρείχε μια κανονική δικαιολογία για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία", αναφέρεται στην έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας. Πάντως, ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα μπορεί πλέον να επισκεφθεί τη Λιθουανία μέχρι τις 23 Ιουνίου 2027.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγο καιρό σε ανακοίνωσή του, ο  Μητροπολίτης Βίλνιους και Λιθουανίας κ. Ιννοκέντιος είχε αναφέρει τα εξής: «η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιθουανία παραμένει αμετάβλητη: καταδικάζουμε σθεναρά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και προσευχόμαστε στον Κύριο να τον τερματίσει το συντομότερο δυνατό».

«Όπως πιθανότατα έχετε ήδη παρατηρήσει, ο Πατριάρχης Κύριλλος και εγώ έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη και αντίληψη για τα τρέχοντα γεγονότα. Οι πολιτικές του δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι προσωπικές του απόψεις. Εμείς στη Λιθουανία, δεν συμφωνούμε με αυτό», είχε πει .

«Θέλω ειλικρινά να πω ότι εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Λιθουανία, έχουμε την ευκαιρία να αποφασίζουμε ελεύθερα για τις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας, και θα αγωνιστούμε για ακόμη μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πιστεύοντας ότι ο Κύριος θα μας τη δώσει σε εύθετο χρόνο. Ζούμε σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα. Η Λιθουανία δεν είναι Ρωσία. Είναι μια διαφορετική χώρα, μια διαφορετική κοινωνία, με το δικό της πνευματικό και ηθικό κλίμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ