Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Αυγούστου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Αυγούστου 2022

Ενημερώθηκε: 01/08/22 - 22:32

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 2 Αυγούστου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, Άγιος Θεόδωρος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στα Δαρδανέλια, Εύρεσις των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων Μαξίμου, Δάδα και Κυντιλλιανού, Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου πλησίον της αγιοτάτης Μεγάλης Εκκλησίας, Άγιος Φωκάς, Οσία Φωτεινή η Κυπρία, Άγιος Ιουστινιανός Β' ο βασιλιάς, Άγιος Βασίλειος ο δια Χριστόν σαλός και θαυματουργός στη Μόσχα, Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Αγίας Αργυρής στην Παναγιούδα Λέσβου.


Γιορτάζει ο Ιουστινιανός.


Νεομάρτυρας Θεόδωρος
Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος γεννήθηκε σ' ένα χωριό της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδος, που στα τουρκικά ονομαζόταν Ερένκιοϊ. Ανατράφηκε από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Κυριακή.


Σε νεαρή ηλικία πήγε στα Δαρδανέλια, όπου έμαθε και εξασκούσε την τέχνη επεξεργασίας σουσαμιού. Αν και ήταν μόλις 20 χρονών, ξεχώριζε για τις αρετές του , τις οποίες πρόσεξε , σύμφωνα με την παράδοση , κάποιος πλούσιος Τούρκος της πόλης, που θέλησε να τον εξισλαμίσει και να τον κάνει γαμπρό του και κληρονόμο του. Ο Θεόδωρος απέρριψε όλες τις προτάσεις του. Τότε ο Τούρκος τον συκοφάντησε στον κριτή της πόλης, ότι δήθεν ο Θεόδωρος - μετά από μια αρρώστια του - είπε ότι θα γίνει μωαμεθανός, αν γίνει υγιής. Ο Κριτής ρώτησε τον Θεόδωρο αν αληθεύουν όλα αυτά, ο μάρτυρας αρνήθηκε και τότε τον άρπαξαν και υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 2 Αυγούστου 1690 μ.Χ., στις 3 το απόγευμα τον αποκεφάλισαν.


Το 1922 , φεύγοντας από τις πατρικές εστίες ο αείμνηστος ιερέας Πατήρ Κωνσταντίνος Οικονόμου με μερικούς πατριώτες μετέφεραν την Αγία Κάρα στη Νίκαια και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ