Στο κόκκινο η ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας - Αμερικανικές και κινεζικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού

 
Ο 7ος Αμερικανικός Στόλος με το αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» βρίσκεται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ενημερώθηκε: 03/08/22 - 00:48

Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης στη θαλάσσια περιοχή της Ταϊβάν με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στο νησί.

Η Κίνα θεωρεί, ότι η Ταϊβάν είναι μια από τις επαρχίες της, ενώ η Νάνσι Πελόζι από την πλευρά των ΗΠΑ στέλνει σαφές μήνυμα στο Πεκίνο, ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ήδη, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα στην περιοχή έχουν καταπλεύσει το USS Ronald Reagan, που συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.

Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του "πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό", υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USNI), ενός ανεξάρτητου οργανισμού που πρόσκειται όμως στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.

"Λαμβάνουμε βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυόμαστε την ασφάλεια των αιρετών του Κογκρέσου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιλέξουν να πάνε", ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες από την Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα ξεκινήσει "στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες" ως απάντηση στην επίσκεψη αυτή. Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Σε ύψιστη επιφυλακή και οι Δυνάμεις της Ταϊβάν

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων .

«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς» τις αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ