Μια εξαιρετικά απαιτητική επιχείρηση αεροδιακομιδής που «ακυρώνει» το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο

 
ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΑΛΑΜΙΣ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 08/09/22 - 02:53

Μια εξαιρετικά απαιτητική επιχείρηση αεροδιακομιδής πραγματοποιήθηκε την Τριτη 6 Σεπτεμβρίου από ένα ελικόπτερο του Πολεμικού μας Ναυτικού, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών εκεί όπου αυτό ενώνεται με το αντίστοιχο FIR Μάλτας.

Μια συνδυασμένη επιχείρηση, που απαιτούσε την άριστη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο κρατών, πήγε εξαιρετικά και χωρίς απρόοπτα από στρατιωτικής πλευράς, αλλά δυστυχώς το 4χρονο κοριτσάκι πρόσφυγας από το Λίβανο, που είχε ναυαγήσει, δεν κατάφερε να επιζήσει και μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Μία επιχείρηση που εκτός από το καθαρά επιχειρησιακό και ανθρωπιστικό της αποτέλεσμα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα και από πολιτικής/διπλωματικής πλευράς, καθώς η περιοχή που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση του ελληνικού ελικοπτέρου, είναι περιοχή που γειτνιάζει με την περιοχή που παράνομα η Τουρκία έχει συμπεριλάβει στο δήθεν "Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης!

Ας δούμε όμως μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της όλης επιχείρησης.
Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου σκάφος με 63 άτομα που είχε ξεκινήσει προ 11 ημερών από το Λίβανο εξέπεμψε SOS ότι ήταν ακυβέρνητο σε απόσταση 395 ναυτ.μιλιων ανατολικά της Μάλτας, στο ακρότατο προς ανατολάς σημείο του αντίστοιχου "Μαλτέζικου ΕΚΣΕΔ". Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Μάλτα και έδωσε εντολή στο παραπλέον φορτηγό πλοίο "BBC PEARL", σημαία Αντίγκουα, διέσωσε 63 άτομα (33 άνδρες, 8 γυναίκες,22 ανήλικοι).

Το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου, ο πλοίαρχος του σκάφους ενημέρωσε τη Μάλτα ότι ένα κοριτσάκι 4 ετών με προβλήματα υγείας έπρεπε να μεταφερθεί στην ξηρά για περίθαλψη.

Αμέσως η Μάλτα επικοινώνησε με το ΕΚΣΕΔ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για το περιστατικό, και αυτό μέσω ΓΕΕΘΑ και Πολεμικού Ναυτικού, απογείωσε άμεσα ελικόπτερο, ενώ ταυτόχρονα έδωσε εντολή στον πλοίαρχο του φορτηγού να στρέψει και να πλεύσει προς το FIR Αθηνών, ώστε να μειωθεί η απόσταση που θα έπρεπε να διανύσει το ελικόπτερο.
Όπερ και εγένετο.

Τελικά το ελικόπτερο του ΠΝ συνάντησε το φορτηγό 76 ναυτ.μίλια, στα νοτιοανατολικά της Δυτικής Κρήτης! Το ελικόπτερο μετέφερε το κοριτσάκι με τη μητέρα του στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ στη συνέχεια η μητέρα του φιλοξενείται σε κοιτώνα του νοσοκομείου. Χθες, Τετάρτη επίσης, το φορτηγό κατέπλευσε στους Καλούς Λιμένες Κρήτης, όπου αποβίβασε τους υπόλοιπους 61 διασωθέντες, από τους οποίους 2 μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου λόγω προβλημάτων υγείας που είχαν.

Με τέτοιες ενέργειες έχουμε, αυτό που λέγεται"προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων", να επιτελείται όχι μόνο από τα μαχητικά αεροσκάφη στους ουρανούς μας και τα σκάφη του στόλου στις θάλασσές μας, αλλά και από "απλά" ελικόπτερα (αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει "απλή" την αποστολή ενός ελικοπτέρου) σε αποστολές αεροδιακομιδών (MEDEVAC), με τελείως διαφορετικό αλλά το ίδιο εθνικό "στίγμα".

Και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τέτοια περιστατικά δεν ξεφεύγουν της προσοχής και "άλλων" στην περιοχή μας!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ