Ο δήμαρχος Γαλατσίου στο thepressroom.gr: Πως θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση οι δήμοι της Αττικής

 
Ο δήμαρχος Γαλατσίου στο thepressroom.gr: Πως θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση οι δήμοι της Αττικής

Ενημερώθηκε: 23/09/22 - 00:25

Το Γαλάτσι απόκτα κεντρική πλατεία.’Οσο και να προξενεί έκπληξη σε κάποιους αυτή  η αναφορά, είναι γεγονός ότι  για δεκαετίες  ένα από τα πιο  πυκνοκατοικημένα προάστια της Αθήνας δεν διέθετε κεντρική πλατεία. 

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος μιλώντας στο thepressroom.gr, είπε πως ένα όνειρο πολλών ετών για τους κατοίκους γίνεται πραγματικότητα όπως και μια σειρά άλλων έργων όπως η ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού, ένας χώρος που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας. 

Επίσης στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής αναφέρεται στις σύγχρονες προκλήσεις,  στα έργα και τις δράσεις του δήμου αλλά και εξηγεί τους λόγους που θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. 

ΕΡ: Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων στην  ενέργεια. Την ίδια ώρα πολλοί Δήμοι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα, με τον κίνδυνο «εκπτώσεων» στις παροχές προς τους δημότες πχ δημοτικά κολυμβητήρια. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση ; 

ΑΠ: Πρώτα απ’ όλα, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία! Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα και αναδεικνύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ζητήματά της. Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει επανειλημμένα πως είναι η βάση του κράτους.  

Τώρα, με ρωτάτε για αυτό που απασχολεί κάθε πολίτη σήμερα, την ενεργειακή κρίση… Είναι ασφαλώς το πρώτο που απασχολεί και εμένα, όχι μόνο ως Δήμαρχο Γαλατσίου και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, αλλά και ως πολίτη που ανησυχεί για το σπίτι του και την οικογένειά του. Βιώνουμε  μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μια διεθνή κρίση. Βλέπουμε ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, καθώς ως κοινωνία και ως οικονομία μπαίνουμε σε μια νέα περιπέτεια πριν καλά-καλά προλάβουμε να ανακάμψουμε από την προηγουμένη. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά που πλήττονται.

Το πρώτο για το οποίο προετοιμαζόμαστε, όλοι οι Δήμοι, είναι να κάνουμε -για να το πω απλά- το κουμάντο μας ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Όπως έχουμε αγωνία στα σπίτια μας όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος, έτσι έχουμε και στους Δήμους μας… Και σκεφτείτε ότι -μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση- οι Δήμοι έχουν από πάνω και «ψαλιδισμένους» πόρους, δυσκολία είσπραξης τελών λόγω της γενικής κατάστασης που επικρατεί, αλλά και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις και έργα που έχουν εξαγγελθεί, τα οποία είναι επιτακτικά για τις πόλεις μας. Παρόλα αυτά, οφείλουμε και εμείς να αναδιοργανωθούμε ώστε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.  Συζητώ καθημερινά με τους συναδέλφους Δημάρχους της Αττικής πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και πώς μπορεί να τους βοηθήσει η ΠΕΔΑ. Μιλώντας για τα του οίκου μου, στο Γαλάτσι, ακόμα κι αν βάλουμε λίγο προσωρινό «φρένο» σε κάποια όνειρά, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στις παροχές τους Δήμου προς τους κατοίκους. Τι κάνουμε; Προσπαθούμε ήδη να αποταμιεύσουμε χρήματα από τις εκπτώσεις των εργολάβων και να δημιουργήσουμε με σύνεση και ρεαλιστικό σχεδιασμό έναν προϋπολογισμό που θα έχει ευελιξία και θα ανταποκριθεί στις ανατιμήσεις, χωρίς να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και όσα τους προσφέρει ο Δήμος. 

ΕΡ: Το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δήμους να προχωρήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με τον κ. Βορίδη να ανακοινώνει ακόμη και την επιβολή κυρώσεων σε όσους Δήμους δεν  πετύχουν μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις χαρακτηρίζονται από τις τοπικές αρχές ανεπαρκείς. 

ΑΠ: Ας πούμε λίγο τα πράγματα με το όνομά τους: Η προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι αυτονόητη. Μια προσπάθεια που οφείλει να κάνει ο καθένας σπίτι του, πόσο μάλλον ένας ολόκληρος Δήμος. Δεν το επιτάσσουν μόνο τα οικονομικά, αλλά η ίδια η πραγματικότητα.  Αυτονόητο όμως είναι και ότι σε μια δύσκολη -για όλους- περίοδο σαν αυτή που διανύουμε, η στήριξη της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση πρέπει να είναι ουσιαστική. Θέλουμε να μας βάλουν πλάτη, όπως κι εμείς βάζουμε πλάτη σε κάθε έκτακτη και δύσκολη κατάσταση. Όχι για το καλό το δικό μας, για το καλό του πολίτη. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να εστιάσουμε περισσότερο στο οικονομικό θέμα: Ο εξορθολογισμός των οικονομικών των Δήμων, η σωστή οικονομική διαχείριση, τα έργα που εξοικονομούν χρήματα στα ταμεία των Δήμων, αποτελούν αναγκαίες δράσεις και μια στρατηγική που η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλε να έχει αφομοιώσει από πολύ νωρίτερα, πριν μας χτυπήσει την πόρτα η ενεργειακή κρίση. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό άλλοι Δήμοι το έπραξαν εγκαίρως, άλλοι όχι. Τώρα, όμως, τα προβλήματα είναι κοινά. Και η διαχείρισή τους δύσκολη, όχι μόνο για Δήμους στην Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες με πολύ πιο ισχυρές οικονομίες. Άλλωστε, ήταν ποτέ δυνατόν να έχει προβλέψει κανείς την πανδημία, τον πόλεμο, την επισιτιστική κρίση και να είναι πλήρως οργανωμένος οικονομικά να τα αντέξει όλα αυτά; Όχι βέβαια. Δεν θα ήταν Δήμαρχος, θα ήταν  προφήτης! 

Τώρα τρέχουμε να σώσουμε την κατάσταση, όλοι μαζί κι ο καθένας από το πόστο που γνωρίζει καλύτερα. Είμαστε σε άμεση συνεργασία τόσο με τους Δήμους της Αττικής όσο και με την Κεντρική Διοίκηση βρίσκοντας τρόπους ώστε οι Δήμοι να σταθούν ακόμα μια φορά επάξια, όπως έχουν αποδείξει εξάλλου ότι μπορούν. Στα δύσκολα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξελισσόμαστε και δουλεύουμε ομαδικά. Συστατικά τα οποία κάνουν μια κοινωνία επιτυχημένη.   

ΕΡ: Σημαντική είναι η πρωτοβουλία σας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2019 – 2023 το οποίο  θέσατε σε δημόσια διαβούλευση καλώντας τους δημότες σας να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

ΑΠ: Κάναμε ό,τι ορίζει ο νόμος, το αυτονόητο. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή θέλαμε να περπατάμε μαζί με τους κατοίκους της πόλης μας. Κανείς δεν προπορεύεται. Κανείς δεν ξέρει περισσότερα από τον άλλον. Διότι αν κάτι έχω μάθει καλά είναι ότι ο δημότης ξέρει την γειτονιά του καλύτερα από τον Δήμαρχο για αυτό επιζητώ άλλωστε την καθημερινή αλληλεπίδραση με τους συμπολίτες μου. Και ξέρετε συμπαθώ περισσότερο τις δύσκολες κριτικές παρά τις εύκολες, δεν θέλω επαίνους. Η ομάδα μου και εγώ επιζητούμε διάλογο, ιδέες, δράσεις με τους πολίτες.  Αυτό είναι το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εποχές της καρέκλας και του κλειστού γραφείου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς στο Γαλάτσι έχουμε θεσπίσει και μια άλλη δράση, το διαδικτυακό zoom «Πες τα με τον Δήμαρχο» όπου απαντάω με τη βοήθεια των συνεργατών μου σε όλα τα σχόλια των κατοίκων. Αυτή είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ονειρεύομαι και όσο βλέπω την θετική ανταπόκριση του κόσμου θα συνεχίσω να την υπηρετώ με τον ίδιο ζήλο. 

ΕΡ:  Έργα και δράσεις του Δήμου Γαλατσίου 

ΑΠ: Ένα είναι το μόνο σίγουρο! Το Γαλάτσι αλλάζει! Γίνεται πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς τον άνθρωπο. Έρχεται κάθε μέρα και πιο κοντά σε αυτό που ονειρευόμαστε, για τις οικογένειές μας.  Το μεγάλο όνειρο των κατοίκων του Γαλατσίου για δεκαετίες, μην πω για γενιές ολόκληρες, ήταν η κεντρική πλατεία του Δήμου μας. Μεγαλώσαμε στο Γαλάτσι, μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας, χωρίς να έχουμε ένα σταθερό σημείο συνάντησης, χωρίς να έχουμε τη δική μας κεντρική πλατεία. Στρωθήκαμε στη δουλειά κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο των υπογραφών με τους ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων οικοπέδων, τα οποία αγοράζει ο Δήμος. Δηλαδή, οι δημότες με δικά τους χρήματα, χωρίς τη βοήθεια κανενός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο να γίνει η κατεδάφιση των κτηρίων, ώστε να αρχίσει σταδιακά η μορφοποίηση της πλατείας. Είμαστε πια δηλαδή στην τελική ευθεία για την κατασκευή του έργου! 

Δεν σταματάμε όμως εκεί… Συνεχίζουμε με την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού, ένα έργο που το ζητάνε επίμονα οι κάτοικοι και έχουν δίκιο. Μια έκταση 34 στρεμμάτων στα σύνορα με τον Δήμο Αθηναίων, που θα προσφέρει στους συμπολίτες μας αθλητικές δραστηριότητες, όμορφες διαδρομές περίπατου και θα αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για όλη την Αττική. Αργήσαμε λίγο διότι ήταν δύσκολο να ξεκαθαριστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο καταθέσαμε ολοκληρωμένη διαχειριστική μελέτη που καλύπτει απόλυτα όλες τις χρήσεις και τις ανάγκες και των δυο εμπλεκόμενων Δήμων. Θέλω όμως να κάνω μια σημαντική υποσημείωση εδώ… Σε όλη την Ελλάδα, τα πάρκα που διαθέτουν δική τους διαχειριστική μελέτη ξέρετε πόσα είναι; Όλα κι όλα τέσσερα. Και τα δυο από αυτά, Άλσος Βεΐκου και Λόφος του Παιδιού, βρίσκονται στο Γαλάτσι!

Έχουμε κι άλλο ένα μεγάλο έργο να παραδώσουμε στους κατοίκους του Γαλατσίου, για το οποίο είμαι εξίσου περήφανος και συγκινημένος. Η  Ζαΐρα ήταν για πολλά χρόνια ένας θερινός κινηματογράφος ο οποίος με το πέρασμα των ετών έκλεισε, όμως ο χώρος αυτός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Γαλατσίου. Είναι οι αναμνήσεις μας, είναι οι ιστορίες των γονιών μας, είναι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και θέλουμε να την αναβιώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αγοράσαμε το οικόπεδο του παλιού κινηματογράφου και ήδη έχει οριστεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου. Τι ακριβώς προβλέπουμε να γίνει εκεί; Ένας υπέροχος θερινός κινηματογράφος – πρότυπο, όπως ήταν η Ζαΐρα μας τον προηγούμενο αιώνα, μια πλατεία πραγματικό κόσμημα και 3 σύγχρονα υπόγεια πάρκινγκ που τόση ανάγκη έχει η περιοχή.  Όπως καταλαβαίνετε το Γαλάτσι μας ανανεώνεται και μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχει να επιδείξει σημαντικά έργα τα οποία θα κληροδοτηθούν στα παιδιά μας, με αγάπη από εμάς. Και στέκομαι μόνο σε αυτά τα μεγάλα, τα εμβληματικά έργα, για να μην μπω σε λεπτομέρειες και κουράσω τους αναγνώστες σας. Γιατί το πόσο έχει αλλάξει και βελτιώνεται καθημερινά η ζωή στο Γαλάτσι και όσα προσφέρει ο Δήμος στους κατοίκους, το ξέρουν καλύτερα από όλους όσες και όσοι ζουν εδώ. 

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και τι σχεδιάζεται ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ. 

ΑΠ: Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, στην οποία οι συνάδελφοί μου μού έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο, έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους. Ο σχεδιασμός της Π.Ε.Δ.Α. συμπίπτει με τον σχεδιασμό της Κ.Ε.Δ.Ε. για την οποία λειτουργούμε συμπληρωματικά ώστε να καταφέρουμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση και καλύτερη αποτύπωση των αναγκών των Δήμων της Αττικής. Σε αυτόν τον άξονα έχουμε κινηθεί ώστε η εκπροσώπηση των Δήμων – μελών να είναι η καλύτερη δυνατή και τα αιτήματά τους να εισακούονται και το σημαντικότερο… να επιλύονται. Έτσι λοιπόν έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό όχι τόσο με μεγαλόπνοα έργα, τα οποία ο covid και όσα συζητήσαμε παραπάνω δεν μας άφησαν να εκπληρώσουμε, όσο με έμφαση στην καθημερινότητα. Ξέρετε, αν δεν έχεις τρόπο να λύσεις τα καθημερινά προβλήματα, τότε σίγουρα δεν έχεις τρόπο να λύσεις και τα μεγάλα.  Αυτά, λοιπόν, προσπαθώ να κάνω: Να βοηθώ τους συναδέλφους μου να λύνουν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους Δήμους τους. Αλλά και να διευκολύνω τις κοινές μας δράσεις, να επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Αν τα πετύχουμε αυτά, τότε νομίζω ότι θα έχω καταφέρει κι εγώ να γίνω χρήσιμος, στους συναδέλφους μου, στην Αυτοδιοίκηση, στους πολίτες.

ΕΡ: Θα κλείσω με την ερώτηση αν θα είστε υποψήφιος στις ερχόμενες δημοτικές  εκλογές; 

ΑΠ: Όποιος έχει ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την έχει αγαπήσει, νομίζω δεν την εγκαταλείπει. Εκτός φυσικά κι αν το αποφασίσουν οι πολίτες. Αν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά είναι γιατί ήθελα με το δικό μου τρόπο να βοηθήσω και να λύσω από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου κάθε μέρα και προσπαθώ να κερδίζω. Η δουλειά του Δημάρχου, δεν είναι μια εύκολη δουλειά ειδικά μέσα στην κρίση . Το «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο», αποτυπώνει την πραγματικότητα. Είναι η δεύτερη θητεία μου αυτή που διανύουμε και αυτά τα χρόνια φαίνονται λίγα αναλογικά με αυτά που έχουμε επιτύχει: Πήραμε στα χέρια μας το ΠΑΛΑΙ, κάναμε πραγματικά δικό μας και το Άλσος Bεΐκου. προσφέραμε νέες δυνατότητες στην καθημερινότητα των Γαλατσιωτών. Και τώρα, είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε τις υποδομές που πάντα ονειρευόμασταν: την κεντρική πλατεία, το Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων, το Λόφο του Παιδιού, τη Ζαΐρα, το νέο Κλειστό. Δεν μπορώ όπως καταλαβαίνετε τώρα που τα όνειρά μας για το Γαλάτσι γίνονται ένα-ένα πραγματικότητα, να τα αφήσω στη μέση. Νιώθω υποχρέωση, αλλά και τιμή μου, να θέσω για ακόμα μια φορά την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συμπολιτών μου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ