Σούδα – Καρπασία όπως …Κολιάτσου – Παγκράτι! Και τα… σκυλιά δεμένα!

 
ΡΑΠΤΟΡ

Ενημερώθηκε: 28/10/22 - 21:18

Μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα αποτελεί η πλέον εντυπωσιακή – ως σήμερα – ενέργεια των ΗΠΑ με το να αποστείλει τα πιο σύγχρονα και απόρρητα μαχητικά της αεροσκάφη, τα F-22A Raptor από τη Σούδα να ασκούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση στον κόλπο της Αμμοχώστου και στη χερσόνησο της Καρπασίας της Κύπρου! Ενέργεια μάλιστα που πραγματοποιείται καθώς η αμερικανική πλευρά για την ενέργειά της αυτή ζητά σχετική άδεια από την μοναδική αρμόδια αρχή της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγαλονήσου, που είναι υπεύθυνη για όλο το FIR Λευκωσίας!

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έστειλαν από το απόγευμα της 21 Οκτωβρίου ένα σμήνος 4 υπερσύγχρονων μαχητικών τεχνολογίας Stealth, τύπου F-22 Raptor, μαζί με δύο συνοδευτικά αεροσκάφη-τάνκερ τύπου KC-135 Stratotnaker στην 115 Πτέρυγα Μάχη στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της άσκησης “Agile Combat Employment”/ACE), που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού είναι τόσο σύγχρονος και φορέας τόσης απόρρητης τεχνολογίας, ώστε με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές του και πετά ΜΟΝΟ με τα χρώματα των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF) και της Αεροπορικής Εθνοφρουράς, καθώς μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνο αποκλειστικά για την αεράμυνα των ΗΠΑ.

Πρόσφατα τα F-22A αναπτύχθηκαν σε επιχειρησιακή αποστολή εκτός των ΗΠΑ, επισκεπτόμενα την Πολωνία, από όπου πραγματοποιούσαν αποστολές «αεροπορικής αστυνόμευσης» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης των αεροπορικών βορειοανατολικών συνόρων αυτού.

Από εκεί λοιπόν η δεύτερη ανάπτυξή του είναι αυτή εδώ στη Σούδα και γενικότερα η άσκησή του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με κέντρο πάντα την στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση της Σούδας!

Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο λοιπόν τοποθετείται η απόφαση των Αμερικανών να εκπαιδευτούν στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Αμμοχώστου και της χερσονήσου της Καρπασία, που σημειωτέον τελούν υπό τουρκική κατοχή.

Ερωτήματα που προκύπτουν αρκετά, με πιο σημαντικό πιστεύουμε το γιατί αποφάσισαν οι Αμερικανοί να κάνουν κάτι τέτοιο και γιατί αυτή τη χρονική συγκυρία;

Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022, έγινε γνωστό ότι τα αμερικανικά F-22 αφού απογειώθηκαν από τη Σούδα, πραγματοποίησαν ασκήσεις πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία για αρκετές ώρες, αφού στο πρόγραμμα της ασκήσεως περιλαμβάνονταν και αρκετοί εναέριοι ανεφοδιασμοί από τα αεροσκάφη – τάνκερ, σε στενότατη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Αμερικανοί τελείως τυπικοί, ζήτησαν από την αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, την έκδοση σχετικών ΝΟΤΑΜ για να ασκηθούν στην περιοχή που τελεί υπό τουρκική κατοχή αλλά διεθνώς αποτελεί τμήμα του ενιαίου FIR Λευκωσίας, κάτι που φυσικά η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει και προσπαθεί ματαίως να καταργήσει. Ακριβώς για αυτό το λόγο οι Τούρκοι προσπάθησαν να «ακυρώσουν» την άσκηση, εκδίδοντας ισάριθμες αντι-ΝΟΤΑΜ με τις οποίες ενημέρωναν τους αεροναυτιλομένους ότι οι άδειες που έλαβαν για τις ασκήσεις τους οι Αμερικανοί είναι… «άκυρες»! Μάταια όμως καθώς δεν πέτυχαν τίποτα! Οι ασκήσεις έγιναν κανονικά και όχι μόνο μία μέρα αλλά και όλες τις επόμενες ως σήμερα!

Πρόκειται ασφαλώς για ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, που δεν είναι το πρώτο και έρχεται σε συνέχεια άλλων επίσης σημαντικών «μηνυμάτων» που της έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα! 

Θυμίζουμε τελείως επιγραμματικά:

-Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά την αναγγελία της πλήρους άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. ---Οι Αμερικανοί αγνόησαν παντελώς τις τουρκικές αρχές. Ούτε καν τις ενημέρωσαν, ούτε καν απάντησαν στις κλήσεις τους. Σαν να μην υπήρχαν. 

-Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από την Κύπρο και φυσικά η τελευταία έχει δεχθεί ασμένως, να δεσμευτούν αυτές οι περιοχές για τις ασκήσεις των F-22A και των KC-135A μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022.

-Ως τώρα η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει με την έκδοση αντι-ΝΟΤΑΜ, που οι ΗΠΑ αγνοούν επιδεικτικά. 

-Προς το παρόν φαίνεται ότι οι ΗΠΑ «παίζουν μόνες τους» στην περιοχή, καθώς δεν έχουν ζητήσει συνεκπαίδευση εκεί ούτε με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ούτε με βρετανικά μαχητικά από την πανίσχυρη βάση της ΡΑΦ στο Ακρωτήρι, όπου σταθμεύουν μόνιμα, ούτε και από το Ισραήλ ή πολύ περισσότερο από την Τουρκία.    

-Να θυμίσουμε ότι οι σχετικές συζητήσεις για την αναβάθμιση της Κύπρου από τις ΗΠΑ ξεκίνησαν την τελευταία χρονιά που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ρεπουμπλικανός Μάϊκ Πομπέο, συνεχίστηκαν με τη νέα διακυβέρνηση του Προέδρου Μπάϊντεν με ΥΠΕΞ τον Μπλίκεν. 

-Καθοριστικής σημασίας και στην περίπτωση αυτή είναι ο ρόλος του Προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μενέντεζ, ο οποίος έχει επισκεφθεί ο ίδιος τη Λευκωσία. 

-Εκ των πραγμάτων διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχοντας αποσυρθεί ουσιαστικώς και όχι πραγματικά από την κρίσιμη βάση του Ιντσιρλίκ, που είχε «μέτωπο» μόνο προς της Σοβιετική Ένωση και σήμερα τη Ρωσία, αναπροσάρμοσαν τη στρατηγική τους στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των καιρών (ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  αστάθεια στην Τουρκία, με έντονα φιλορωσική/φιλοϊρανική πολιτική, κατάσταση στη Συρία, και στο βόρειο Ιράκ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατοικής Μεσογείου). 

-Τώρα διαφαίνεται μία προσπάθεια των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός «άξονος» Αλεξανδρούπολης – Σούδας – Κύπρου, που μπορεί μεν να είναι «λίγο πιο πίσω», μπορεί όμως να ελέγξει από εκεί καλύτερα τα τεκταινόμενα στην περιοχή! 

Για το λόγο αυτό μην παραξενευτούμε αν δούμε σύντομα οι Αμερικανοί να κάνουν το δρομολόγιο Σούδα – Καρπασία σε… «Κολιάτσου – Παγκράτι». Με τα... σκυλιά δεμένα στη γωνία!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ