Εκκλησία της Κύπρου: Πόλεμος στην κούρσα της διαδοχής - Μάχη 4 μνηστήρων

 
ekklhsia-kyrpou

Ενημερώθηκε: 08/11/22 - 10:16

Ο κύβος ερρίφθη για τη διαδοχή του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα αναδειχθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Μέχρι το Σάββατο, οπόταν θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, οι μνηστήρες του θρόνου δεν αναμένεται, τουλάχιστον φανερά, να προχωρήσουν σε κινήσεις οι οποίες θα θεωρηθεί ότι αποτελούν είτε έλλειψη σεβασμού είτε προσβολή της μνήμης του, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι παρασκηνιακά τα επιτελεία θα συνεχίσουν το έργο τους, αφού είναι κοινό μυστικό ότι επιτελεία υποψηφίων δραστηριοποιήθηκαν εδώ και καιρό.

Σε σχέση με τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’, υπάρχει μια βασική διαφορά και αυτή αφορά την κάθοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν πως το ταξίδι του στην Κύπρο δεν σχετίζεται μόνο με την κηδεία αλλά έχει να κάνει και με τη διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τον στήριξε στο ουκρανικό ζήτημα το οποίο ήταν καθοριστικό για την εδραίωση του Πατριαρχείου.

Κύκλοι της Εκκλησίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να πεισθούν δύο από τους υποψηφίους να τα βρουν ώστε να διεκδικήσει τον θρόνο μόνο ο ένας και να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο κυριότερους διεκδικητές που εκτιμάται ότι είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας. Ωστόσο και οι δύο ιεράρχες στο θέμα του ουκρανικού έκλιναν υπέρ της Εκκλησίας της Ρωσίας, σε αντίθεση με τη θέση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αλλά και με τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σκληρή αντιπαράθεση ΗΠΑ, Ελλάδος και Φαναρίου με τη Ρωσία για την διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου

Με τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη, και κατ’ επέκταση με τη θέση του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου, φαίνεται ότι συμφωνεί και η κυβέρνηση της Ελλάδας ενώ με βάση το ίδιο σκεπτικό, ούτε και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ευνοούσε την εκλογή Αρχιεπισκόπου ο οποίος, θεωρητικά, ταυτίζεται με τους Ρώσους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 40.000-50.000 Ρώσοι (δεδομένου ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι κατοικούν στην Κύπρο), αριθμός όχι ευκαταφρόνητος, ιδιαίτερα αν η προσέλευση στις κάλπες δεν είναι μεγάλη.

Πάντως, τόσο ο Μητροπολίτης Λεμεσού όσο και ο Μητροπολίτης Ταμασού έκαναν ανοίγματα, επιχειρώντας να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Από την άλλη, υποδεικνύεται, πως αυτοί που θα ψηφίσουν για ανάδειξη των τριών επικρατέστερων που θα αποτελέσουν και το τριπρόσωπο (δηλαδή τους τρεις των οποίων τα ονόματα θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η οποία θα εκλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο) θα είναι κυρίως οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι οποιοσδήποτε τρίτος, οπόταν ίσως κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ