Μουντιάλ 2022-Γ' όμιλος: Στη σκιά του Μέσι και της Αργεντινής

 
Μουντιάλ 2022-Γ' όμιλος: Στη σκιά του Μέσι και της Αργεντινής

Ενημερώθηκε: 18/11/22 - 15:47

Μετράμε αντίστροφα για τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και το thepressroom.gr, σας δίνει μια γεύση από τους ομίλους της διοργάνωσης. Πάμε στον Γ' όμιλο, στον οποίο βρίσκονται οι Αργεντινή, Πολωνία, Σαουδική Αραβία και το Μεξικό.

Η Αργεντινή «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 18η εμφάνιση. Καλύτερα αποτελέσματα: Νικήτρια το 1978 και το 1986
Κόπα Αμέρικα : 43 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: Νικήτρια 15 φορές, με πιο πρόσφατη το 2021.
Κατάταξη Fifa : 3η
Προσωνύμιο : «Albiceleste»
Βασικοί σύλλογοι : Μπόκα Τζούνιορς, Ρίβερ Πλέιτ, Ρασίνγκ Ιντεπεντιέντε, Σαν Λορέντσο, Νιούελς Ολντ Μπόις

Προπονητής : Ο 44χρονος Λιονέλ Σκαλόνι υπήρξε βοηθός του Χόρχε Σαμπάολι και, μετά το Μουντιάλ του 2018 (όπου η Αργεντινή αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη μετέπειτα νικήτρια Γαλλία) τον διαδέχθηκε, αρχικά ως υπηρεσιακός τεχνικός και εν συνεχεία ως μόνιμος. Θεωρείται προπονητής χαμηλών τόνων, που βρίσκεται κοντά στους ποδοσφαιριστές του. Προχώρησε σε σημαντική ανανέωση του έμψυχου δυναμικού, «χτίζοντας» γύρω από τον Λιονέλ Μέσι μία ομάδα συμπαγή και ενωμένη, που δεν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τον μεγάλο αστέρα. Ο Σκαλόνι, πρώην ακραίος αμυντικός χωρίς την «πλούσια» καριέρα (πρωταθλητής Ισπανίας με τη Λα Κορούνια το 2000, 7 διεθνείς συμμετοχές μεταξύ 2003 και 2006), «φίμωσε» οριστικά τους σκεπτικιστές κατακτώντας το Κόπα Αμέρικα του 2021 (1-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό), ένα τρόπαιο που η Αργεντινή περίμενε επί 28 χρόνια. Η «αλμπισελέστε» πηγαίνει στο Κατάρ «τρέχοντας» ένα αήττητο σερί 35 αγώνων, δύο μακριά από το ρεκόρ της Ιταλίας, την οποία νίκησε 3-0 στη "Finalissima" του Γουέμπλεϊ, τον περασμένο Ιούνιο. Λίγο καιρό αργότερα, τον Σεπτέμβριο, η ομοσπονδία της Αργεντινής ανανέωσε το συμβόλαιο του Σκαλόνι ως το 2026.

Ο πρωταγωνιστής: Στα 35 του χρόνια και στην πέμπτη συμμετοχή του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Λιονέλ Μέσιέχει πιθανότατα την τελευταία ευκαιρία του να κατακτήσει το μεγάλο τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή του. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών (164) και γκολ (90) στην εθνική Αργεντινής, είναι ένας παίκτης που καθόρισε όσο κανείς άλλος το ποδόσφαιρο της τελευταίας 15ετίας και οι συγκρίσεις με το απόλυτο είδωλο των συμπατριωτών του -και όχι μόνο-, τον ανυπέρβλητο Ντιέγκο Μαραντόνα, ήταν φυσιολογικές και αναπόφευκτες. Ο Μέσι έχει κερδίσει στην καριέρα του πολλά περισσότερα από τον "Ντιεγκίτο", όμως του λείπει το σημαντικότερο…

Η πιθανή 11άδα: Εμ. Μαρτίνες, Μοντιέλ, Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (Ακούνια), Ντε Πολ, Παρέδες, Μακ Αλιστερ, Μέσι, Λαουτ. Μαρτίνες, Ντι Μαρία

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες
: Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ), Χερόνιμο Ρούγι (Βιγιαρεάλ).

Αμυντικοί: Γκονσάλο Μοντιέλ (Σεβίλη), Ναουέλ Μολίνα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Χερμάν Πετσέγια (Μπέτις), Κριστιάν Ρομέρο (Τότεναμ), Νικολάς Οταμέντι (Μπενφίκα), Λισάντρο Μαρτίνες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Χουάν Φόιτ (Βιγιαρεάλ), Νικολάς Ταλιαφίκο (Λιόν), Μάρκος Ακούνια (Σεβίλη).

Μέσοι: Ροντρίγκο Ντε Πολ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Λεάντρο Παρέδες (Γιουβέντους), Εζέκιελ Παλάσιος (Λεβερκούζεν), Γκουίντο Ροντρίγκες (Μπέτις), Έντσο Φερνάντες (Μπενφίκα), Αλεχάντρο Γκόμες (Σεβίλη), Αλέξις Μακ Άλιστερ (Μπράιτον), Τιάγκο Αλμάδα (Ατλάντα Γιουνάιτεντ).

Επιθετικοί: Πάουλο Ντιμπάλα (Ρόμα), Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Άνχελ Ντι Μαρία (Γιουβέντους), Ανχελ Κορέα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ), Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι).

Το Μεξικό «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 17η εμφάνιση. Καλύτερα αποτελέσματα: Προημιτελικά το 1970 και το 1986
Κατάταξη Fifa : 13η
Προσωνύμιο : «Tri»
Βασικοί σύλλογοι : Πούμας, Αμέρικα, Τίγκρες, Ατλας, Τσίβας
Πρόκριση : Το Μεξικό προκρίθηκε ως δεύτερο από την προκριματική φάση της CONCACAF (Ζώνη Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής)

Προπονητής : Ο 60χρονος Αργεντινός Χεράρδο "Τάτα" Μαρτίνο βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Μεξικού από τον Ιανουάριο του 2019, έχοντας διατελέσει παλιότερα ομοσπονδιακός τεχνικός, τόσο στην πατρίδα του (2014-16) όσο και στην Παραγουάη (2007-20111), αλλά και προπονητής της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2013-14. Αν και πέτυχε στον βασικό στόχο που είτε τεθεί, την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, η πορεία της "Tri" στα προκριματικά είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, ενώ και τα τελευταία φιλικά (ήττες 3-0 από την Ουρουγουάη, 1-0 από την Παραγουάη και 3-2 από την Κολομβία, ισοπαλία 0-0 με το Εκουαδόρ) δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους πολυάριθμους Μεξικανούς φιλάθλους που αναμένεται να κάνουν το μακρινό ταξίδι ως το Κατάρ.

Ο πρωταγωνιστής: Ο 37χρονος τερματοφύλακας Γκιγιέρμο Οτσόα θα δώσει το «παρών» σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πέμπτη φορά στην καριέρα του (αν και στις διοργανώσεις του 2006 και του 2010 δεν χρησιμοποιήθηκε). Με 131 συμμετοχές στην εθνική ομάδα, ο βετεράνος γκολκίπερ έχει μείνει στην ιστορία για την εκπληκτική του εμφάνιση στον αγώνα με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ του 2014 (0-0), όπου αναδείχθηκε "man of the match", πραγματοποιώντας μία φανταστική απόκρουση σε κεφαλιά του Νεϊμάρ, που θύμισε την ιστορική επέμβαση του θρυλικού Αγγλου Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ το 1970. Χαρακτηριστική φιγούρα, με τα μακριά σγουρά μαλλιά κρατημένα με μία μαύρη κορδέλα, ο Οτσόα καλείται να αποδείξει ότι παρά την ηλικία του μπορεί ακόμη να «σηκώσει το βάρος» του βασικού.

Η πιθανή 11άδα: Οτσόα, Σάντσες, Αραούχο, Μόντες, Αρτεάγκα, Ε. Αλβαρες, Ερέρα, Γκουτιέρες, Λοσάνο, Χιμένες, Βέγκα

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες
: Γκιγιέρμο Οτσόα (Αμέρικα), Ροδόλφο Κότα (Λεόν), Αλφρέδο Ταλαβέρα (Χουάρες).

Αμυντικοί: Νέστορ Αραούχο (Αμέρικα), Χεσούς Γκαγιάρδο (Μοντερέι), Χεράρδο Αρτεάγκα (Γκενκ), Έκτορ Μορένο (Μοντερέι), Χόρχε Σάντσες (Άγιαξ), Γιόχαν Βάσκες (Κρεμονέζε), Σέσαρ Μόντες (Μοντερέι), Κέβιν Άλβαρες (Πατσούκα).

Μέσοι: Έρικ Γκουτιέρες (Αϊντχόφεν), Ορμπελίν Πινέδα (ΑΕΚ), Έκτορ Ερέρα (Χιούστον), Κάρλος Ροντρίγκες (Κρους Ασούλ), Αντρές Γκουαρδάδο (Μπέτις), Ρομπέρτο Αλβαράδο (Γκουανταλαχάρα), Έντσον Άλβαρες (Άγιαξ), Λουίς Τσάβες (Πατσούκα), Ουριέλ Αντούνα (Κρους Ασούλ), Λούις Ρόμο (Μοντερέι).

Επιθετικοί: Ίρβινγκ Λοσάνο (Νάπολι), Ροζέλιο Φούνες Μόρι (Μοντερέι), Ένρι Μαρτίν (Αμέρικα), Ραούλ Χιμένες (Γουλβς), Αλέξις Βέγκα (Γκουανταλαχάρα).

Η Πολωνία «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 9η εμφάνιση. Καλύτερα αποτελέσματα: Τρίτη θέση το 1974 και το 1982
EURO : 4 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: Προημιτελικά το 2016
Κατάταξη Fifa : 26η
Προσωνύμιο : «Bialo-Czerwoni»
Βασικοί σύλλογοι : Λέγκια Βαρσοβίας, Λεχ Πόζναν, Βίσλα Κρακοβίας
Πρόκριση : Η Πολωνία προκρίθηκε μέσω των πλέι-οφ της ευρωπαϊκής ζώνης, όπου νίκησε 2-0 τη Σουηδία.

Προπονητής : Ο 52χρονος Τσέσλαβ Μιχνίεβιτς προσελήφθη τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Πορτογάλο Πάουλο Σόουζα, που αποχώρησε προκειμένου να αναλάβει τη Φλαμένγκο. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας βρέθηκε ενώπιον της άμεσης ανάγκης πρόκρισης στο Μουντιάλ μέσω των πλέι-οφ, αφού η Πολωνία είχε τερματίσει δεύτερη στον προκριματικό όμιλο, πίσω από την Αγγλία. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας, συνεπεία της εισβολής στην Ουκρανία, έφερε τους Πολωνούς απευθείας στον τελικό των μπαράζ, όπου νίκησαν τη Σουηδία 2-0. Το αποτέλεσμα αυτό εδραίωσε στο πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή τον Μιχνίεβιτς, ο οποίος έχει εργαστεί στις περισσότερες μεγάλερς ομάδες της χώρας (Λεχ Πόζναν, Βίτζεβ Λοτζ, Πολόνια, Αρκα Γκντίνια και Λέγκια Βαρσοβίας μεταξύ άλλων), αλλά και στην εθνική ελπίδων.

Ο πρωταγωνιστής: Με 76 γκολ σε 134 διεθνείς συμμετοχές, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν είναι απλά ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Πολωνίας, αλλά και ο τρίτος μεταξύ όλων των Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών, πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Φέρεντς Πούσκας. Στην παρθενική συμμετοχή του σε Μουντιάλ, το 2018 στη Ρωσία, ο 34χρονος σέντερ φορ της Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να σκοράρει στα τρία ματς της φάσης των ομίλων, μία «ανορθογραφία» που λογικά θα διορθωθεί φέτος στο Κατάρ. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ δύσκολο για τον "Λέβα" να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο τις επιτυχίες που έχει σε συλλογικό, όπου έχει κατακτήσει τα πάντα, μεταξύ αυτών και το Champions League με τη Μπάγερν (2020).

Η πιθανή 11άδα: Σέσνι, Γκλικ, Κας, Μπεντνάρεκ, Κίβιορ, Κριχόβιακ, Ζιελίνσκι, Ζουρκόφσκι, Σφιντέρσκι, Μίλικ, Λεβαντόφσκι

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Βόιτσιεχ Σέσνι (Γιουβέντους), Καμίλ Γκραμπάρα (Κοπεγχάγη), Λούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια)

Αμυντικοί: Γιαν Μπεντνάρεκ (Άστον Βίλα), Καμίλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Ρόμπερτ Γκούμνι (Άουσμπουργκ), Αρτούρ Γεντρέιτσικ (Λέγκια Βαρσοβίας), Γιακούμπ Κίβιορ (Σπέτσια), Ματέους Βιέτεσκα (Κλερμόν), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια), Μάτι Κας (Άστον Βίλα), Νίκολα Ζαλέφσκι (Ρόμα)

Μέσοι: Κριστιάν Μπιέλικ (Μπέρμιγχαμ), Πρέμισλαβ Φρανκόφσκι (Λανς), Καμίλ Γκροσίτσκι (Πογκόν Σέτσιν), Γκρέγκορ Κριχόβιακ (Αλ Σαμπάμπ), Γιάκουμπ Καμίνσκι (Βόλφσμπουργκ), Μιχάλ Σκόρας (Λεχ Πόζναν), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φέγενορντ), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Σιμόν Ζουρκόφσκι (Φιορεντίνα)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Αρκάντιους Μίλικ (Γιουβέντους), Κριστόφ Πιάτεκ (Σαλερνιτάνα), Κάρολ Σφιντέρσκι (Σαρλότ)

Η Σαουδική Αραβία «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 6η εμφάνιση. Καλύτερα αποτελέσματα: Φάση των «16» το 1994
Κύπελλο Ασίας : 10 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: Νικήτρια το 1984, το 1988 και το 1996
Κατάταξη Fifa : 51η
Προσωνύμιο : «Πράσινα Γεράκια»
Βασικοί σύλλογοι : Αλ-Χιλάλ, Αλ-Νασρ, Αλ-Ιτιχάντ
Πρόκριση : Η Σαουδική Αραβία προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου της από τον Γ΄ προκριματικό γύρο της ασιατικής ζώνης.

Προπονητής : Ο 54χρονος Ερβέ Ρενάρ βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2019. Μετά από πολύχρονη καριέρα ως αμυντικός σε διάφορες γαλλικές ομάδες, ξεκίνησε να ασχολείται με την προπονητική το 1999 και έχει μεγάλη εμπειρία και σημαντικές διακρίσεις με εθνικές ομάδες, κυρίως της αφρικανικής ηπείρου. Ο Γάλλος τεχνικός κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με τη Ζάμπια το 2012 και με την Ακτή Ελεφαντοστού το 2015, ενώ έχει εργαστεί επίσης στην Ανγκόλα και το Μαρόκο.

Ο πρωταγωνιστής: Ο εξτρέμ Σαλέμ Αλ-Ντοσαρί, με το προσωνύμιο «τυφώνας», ήταν ο ήρωας της μοναδικής νίκης της Σαουδικής Αραβίας στο Μουντιάλ του 2018 (της πρώτης από το 1994), όταν πέτυχε το πέτυχε το νικητήριο γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Αίγυπτο (2-1). Πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις, τόσο στο Κύπελλο Ασίας του 2019, όσο και στο Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο, ενώ στην πολιτικά φορτισμένη αναμέτρηση με την Υεμένη, γλίτωσε την ομάδα του από μία εξευτελιστική ήττα, πετυχαίνοντας το γκολ της ισοφάρισης (2-2). Σημείωσε ακόμη ένα καθοριστικό γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα με το Ουζμπεκιστάν, χαρίζοντας στη Σαουδική Αραβία τη νίκη με 3-2.

Η πιθανή 11άδα: Αλ-Οβαϊς, Αλ-Αμρί, Αλ-Μπουλαϊχί, Αμπντουλχαμίντ, Αλ-Σαχρανί, Αλ-Φαράι, Αλ-Νατζέι (Αλ-Μαλκί), Σαλέμ Αλ-Ντοσαρί, Κανό, Ασίρι (Αλ-Σεχρί), Αλ-Μπουραϊκάν

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες
: Μοχάμεντ Αλ-Οβαϊς (Αλ-Χιλάλ), Ναουάφ Αλ-Ακιντί (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Γιαμί (Αλ-Αχλί)

Αμυντικοί: Σουλτάν Αλ-Γκανάμ (Αλ-Νασρ), Αμπντουλάχ Μαντού (Αλ-Νασρ), Αμπντουλελάχ Αλ-Αμρί (Αλ-Νασρ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ-Χιλάλ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρέικ (Αλ-Χιλάλ), Σαούντ Αμπντουλχαμίντ (Αλ-Χιλάλ), Γιασέρ Αλ-Σαχρανί (Αλ-Χιλάλ), Χασάν Αλ-Ταμπακτί (Αλ-Σαμπάμπ)

Μέσοι: Σαλμάν Αλ-Φαράι (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Μαλκί (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλάχ Οταΐφ (Αλ-Χιλάλ), Αλί Αλ-Χασάν (Αλ-Νασρ), Σάμι Αλ-Νατζέι (Αλ-Νασρ), Ναουάφ Αλ-Αμπέντ (Αλ Σαμπάμπ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ-Χιλάλ), Νάσερ Αλ-Ντοσαρί (Αλ-Χιλάλ), Ριγιάντ Σαραχιλί (Αμπχά),

Επιθετικοί: Φιράς Αλ-Μπουραϊκάν (Αλ-Φατέχ), Σάλεμ Αλ-Ντοσαρί (Αλ-Χιλάλ), Σάλεχ Αλ-Σεχρί (Αλ-Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ-Σαμπάμπ), Αμπντουλραχμάν Αλ-Αμπούντ (Αλ-Ιτιχάντ), Χαϊτάμ Ασίρι (Αλ-Αχλί)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ