Διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Αίγυπτου: Τι περιλαμβάνει - Δείτε τους χάρτες (ΒΙΝΤΕΟ)

 
panafgiotopoulow

Ενημερώθηκε: 21/11/22 - 22:40

Στο Κάϊρο μεταβαίνουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης οι οποίοι σε συνάντηση που θα έχουν με τους ομολόγους θα υπογράψουν «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης».

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στον Τύπο, περί ώρα 14:15. Κατόπιν θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο, ωστόσο, η Αθήνα είναι αυτή που υπογράφει διακρατική συμφωνία με το Κάιρο μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τι περιλαμβάνει 

Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης  (SAR)

Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR

Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης 

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών όπως με: 

Tην Ιταλία το 2000

Την Μάλτα το 2008 

Την Κύπρο το 2014

Και την Αίγυπτο το 2022

Συμφωνία που ακυρώνει το τουρκικό αφήγημα 

Η Τουρκία μονομερώς διεκδικεί Έρευνα και Διάσωση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά το 2020 προσπάθησε μονομερώς να αυξήσει τα όρια της δικής της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου είναι αρκετά σημαντική καθώς κατοχυρώνει την συγκεκριμένη περιοχή που παρουσιάζεται στους χάρτες για την Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ