Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 18 Δεκεμβρίου

 
αγιοσ

Ενημερώθηκε: 17/12/22 - 23:32

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα    18 Δεκεμβρίου  :

Άγιος Σεβαστιανός, Άγιοι Νικόστρατος, Ζωή η σύζυγός του, Τραγκυλίνος και η σύζυγός του Μαρκία, Κλαύδιος, Τιβούρτιος, Κάστωρ, Καστούλος, Μάρκος και Μαρκελλίνος, Άγιος Ευβίοτος, Όσιος Φλώρος επίσκοπος Αμινσού ή Αμισού, Άγιοι Φωκάς και Ερμύλος, Άγιοι Ζακχαίος ο Διάκονος και Αλφειός ο Αναγνώστης, Αγία Σοφία η θαυματουργή, Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου «ἐν τοῖς Χαλκοπρατείοις», Όσιος Μιχαήλ ο Σύγκελος και Ομολογητής, Όσιος Νόμων, Άγιος Θαδδαίος Αρχιεπίσκοπος Τβέρ, Άγιος Δανιήλ ο Ησυχαστής, Όσιος Σεβαστιανός του Ποσεσόνε, Μνήμη Οικογένειας Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Άγιος Συμεών του Βερχοτούρε

Γιορτάζουν οι: Σεβαστιανός, Σεβαστός, Σεβαστή, Σέβη, Φλώρος, Φλώρα, Ιακώβ, Γιακουμής, Ιωσήφ, Ιωσηφίνα.

Άγιος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός είναι χριστιανός άγιος και μάρτυρας. Λέγεται ότι θανατώθηκε κατά τη διάρκεια του διωγμού των Χριστιανών που έκανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Συχνά, απεικονίζεται στην τέχνη και τη λογοτεχνία δεμένος σε ένα δέντρο και καρφωμένος με βέλη. Αυτή είναι η πιο κοινή καλλιτεχνική απεικόνιση του αγίου. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν θρύλο, ο ίδιος διασώθηκε και θεραπεύθηκε από την Ειρήνη της Ρώμης. Λίγο αργότερα επέκρινε το πρόσωπο του Διοκλητιανού και ως εκ τούτου χτυπήθηκε με ρόπαλα μέχρι θανάτου.

Οι λεπτομέρειες του μαρτυρίου του Αγίου Σεβαστιανού πρώτη φορά ειπώθηκαν τον 4ο αιώνα από τον επίσκοπο Μεδιολάνων Αμβρόσιο, στο κήρυγμά του (αριθμός 22) στον Ψαλμό 118. Ο Αμβρόσιος δήλωσε ότι ο Σεβαστιανός ήρθε από το Μιλάνο και ότι είχε ήδη τιμηθεί εκεί εκείνη τη στιγμή. Θεωρείται ως άγιος των ανδρών, ειδικότερα των στρατιωτών και των αθλητών, που φορούν συχνά μετάλλιο του ως ευσεβής. Είναι κοινώς γνωστός ως «Πολιούχος των Αθλημάτων».

Η Καθολική Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 20 Ιανουαρίου και η Ορθόδοξη στις 18 Δεκεμβρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ