Έκπληξη και ερωτήματα από το θεσμικό ατόπημα της κας Σακελλαροπούλου

 
Sakellaropoulou

Ενημερώθηκε: 10/01/23 - 16:55

Έκπληξη και ερωτήματα προκαλεί η πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει σε σύσκεψη τις ηγεσίες της Δικαιοσύνης και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τη Θέμιδα.

Έκπληξη που εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς τη μέχρι σήμερα (μη) παρουσία της Προέδρου σε μεγάλα ζητήματα που ταλάνισαν τη χώρα και απασχόλησαν το λαό. Ζητήματα που η πλειοψηφία των προκατόχων της θα είχαν βρει το θεσμικό τρόπο να τοποθετηθούν, να μιλήσουν στην καρδιά του λαού, στέλνοντας τα μηνύματα που έπρεπε τη σωστή ώρα.

Ενδεικτική είναι η απάντηση της κας Σακελλαροπούλου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις: «Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει».

Από αυτή την αποστασιοποιημένη θέση για ένα μείζων θέμα δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ετοιμάζεται για θεσμικό ατόπημα πρώτου μεγέθους, καλώντας σε σύσκεψη την ηγεσία της Δικαιοσύνης, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να δρομολογηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την προσεχή Δευτέρα, 16 του μήνα, στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Ευαγγελία Νίκα από το ΣτΕ, Μαρία Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Επίσης έχουν κληθεί ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γεώργιος Διαμαντής.

Κατά τη σύσκεψη θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα δυσλειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος, το οποίο-αναμφίβολα- καρκινοβατεί σε πολλούς τομείς, εμφανίζοντας εξαιρετικά αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Αδιαμφισβήτητο το ενδιαφέρον της Κ. Σακελλαροπούλου -και η γνώση- καθώς υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο υπηρέτησε ως δικαστής περί τα 35 χρόνια.

Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της με την οποία εκθέτει τόσο το αξίωμα του Προέδρο της Δημοκρατίας όπως επίσης διασύρει και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Και ευλόγως τίθεται το ερώτημα πώς η ίδια η κα Σακελλαροπούλου αντιλαμβάνεται το ρόλο της. Έχει σιωπήσει, έχει αδιαφορήσει σε σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

(Τον μοναδικό που υπερασπίστηκε στη γιορτή της Δημοκρατίας ήταν ο Τάσος Λιγνάδης

Τι νόημα έχει αυτή η σύναξη; Η Πρόεδρος επιχειρεί να υποκαταστήσει την εκτελεστική εξουσία με αυτήν την ανήκουστη και παράδοξη κίνηση. Ποιον ρόλο διεκδικεί; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν... για την Πρόεδρο.

Μία σύναξη που δεν θα είχαν διανοηθεί να κάνουν άξιοι προκάτοχοι της κας Σακελλαροπούλου, όπως οι αείμνηστοι Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας και ο ακαδημαϊκός δάσκαλος Προκόπης Παυλόπουλος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ