Έξι μεταγωγικά αεροπλάνα C-130J προτίθεται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπόρια

 
Έξι μεταγωγικά αεροπλάνα C-130J προτίθεται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπόρια

Ενημερώθηκε: 11/02/23 - 17:53

Ένα κρίσιμο πρόβλημα για την Πολέμική μας Αεροπορία φαίνεται ότι πρόκειται να λυθεί άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατευθύνεται στην προμήθεια πιθανόν έξι μεταγωγικών αεροσκαφών της νεότερης έκδοσης αεροσκαφών C-130J Super Hercules ή καινούργιων C-130J-30.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται λίγα 24ωρα μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε εν πτήσει το C-130 που απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει στην Τουρκία τη δεύτερη ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το θλιβερό αυτό περιστατικό, αποτυχίας δυνατότητας μεταφοράς με C130, ήταν το δεύτερο τους τελευταίους μήνες, γεγονός που πλήττει την εικόνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και της χώρας στο εξωτερικό.

Σήμερα από τα 13 μεταφορικά αεροσκάφη C-130 στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι σε κατάσταση πτήσης μόνο τρία αεροσκάφη! Από αυτά, ένα είναι 365 μέρες σε ετοιμότητα για περίπτωση ανάγκης (έρευνα και διάσωση, αεροδιακομιδή κλπ) στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας. Ένα άλλο εκ περιτροπής θα είναι σε συντήρηση/επισκευή επιπέδου Μοίρας και το τρίτο θα πετά κάποια προγραμματισμένη αποστολή!

Στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν διερευνητικές συζητήσεις για την προμήθεια αεροσκαφών C-130J τα οποία οι Βρετανοί θα αποδεσμεύσουν. Η Βρετανική RAF πρόκειται να αποδεσμεύσει 14 μεταγωγικά του τύπου αυτού. Το ενδιαφέρον για την βρετανική περίπτωση είναι να δουν οι άνθρωποι της ΠΑ σε τι κατάσταση είναι τα αεροσκάφη αυτά, που γνώρισαν υπερδεκαετή «πολεμική» δράση στο Αφγανιστάν.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει επισκεφθεί (και ενημερωθεί) στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στις ΗΠΑ για τη δυνατότητα προμήθειας του μεταγωγικού αυτού αεροπλάνου, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ