Σάλος από την απόφαση του BBC να απομακρύνει τον Γκάρι Λίνεκερ

 
αγγλια

Ενημερώθηκε: 11/03/23 - 18:59

Σάλος έχει προκληθεί στη Μεγάλη Βρετανία μετά την απόφαση του BBC να ωθήσει στην έξοδο τον άλλοτε διεθνή Άγγλο ποδοσφαιριστή και νυν τηλεπαρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ απ' την ιστορική αθλητική εκπομπή Match of the Day.

Ο Λίνεκερ άσκησε κριτική στην μεταναστευτική πολιτική ης βρετανικής κυβέρνησης, παρομοιάζοντάς την με την Γερμανία των 30s.Η αθλητική κάλυψη του BBC βυθίστηκε στην αβεβαιότητα λόγω του μποϊκοτάζ από μια ομάδα οικοδεσποτών και συμπαρουσιαστών που διαφώνησαν με το κανάλι επειδή προσπάθησε να τιμωρήσει τον παρουσιαστή του «Match of the Day» Γκάρι Λίνεκερ για τα πρόσφατα σχόλιά του ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε την «ανυπολόγιστα σκληρή πολιτική» της κυβέρνησης για τη μετανάστευση.

Του είπαν να «κάνει πίσω» από τα καθήκοντά του στο BBC.

Σε ένα tweet στις 7 Μαρτίου, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Αγγλίας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση να σταματήσει τη χορήγηση ασύλου σε παράτυπους μετανάστες, γράφοντας στο Twitter ότι «παίρνουμε λιγότερους μετανάστες σε σχέση με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες από την Ευρώπη. Είναι μία απίστευτα βάναυση πολιτική προς τους πιο ευάλωτους ανθρώπους με τρόπο που δεν είναι πολύ διαφορετικός από τη Γερμανία τη δεκαετία του ’30».

Η νέα πολιτική ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμποδίσει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα να εισέλθουν στη χώρα με μικρά σκάφη. Το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία είπαν ότι ισοδυναμεί με «απαγόρευση ασύλου».

Τόσο ο Ίαν Ράιτ, όσο και ο Άλαν Σίρερ, αποφάσισαν να μην παραστούν στη σημερινή εκπομπή, στηρίζοντας έμπρακτα τον συμπαρουσιαστή τους.Το BBC ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους για τις διακοπές στο προγραμματισμένο πρόγραμμά του το Σάββατο.

Ο Τζέισον Μοχάμαντ, ο οποίος παρουσιάζει το «Final Score» του BBC, δήλωσε επίσης σήμερα ότι αποχώρησε από το πρόγραμμά του.

Το ιδιο και παρουσιάστρια Κέλι Σόμερς, η οποία έχει εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές του BBC, έγραψε στο Twitter σήμερα: «Να επιβεβαιώσω ότι δεν θα είμαι στην τηλεόραση του BBC σήμερα».

«Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα», δήλωσε εκπρόσωπος. Το πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε ο Λίνεκερ το 2020 περιλαμβάνει εγγυήσεις για την τήρηση του κώδικα αμεροληψίας του BBC. Ο μισθός του είναι 1.35 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Οι δεσμοί μεταξύ του BBC και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρός. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Σαρπ, είχε προηγουμένως κατηγορηθεί ότι διευκόλυνε ένα δάνειο 800.000 λιρών για τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Σάββατο, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι ζήτησε την παραίτηση του Σαρπ.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πρώην συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι - Ρόμπι Γκιμπ - συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του BBC ως μη εκτελεστικός διευθυντής από το 2021. Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβις ήταν προηγουμένως σύμβουλος του Συντηρητικού Κόμματος στο Χάμερσμιθ, μια εκλογική περιφέρεια του Λονδίνου.

Το Match of the Day είναι η μακροβιότερη ποδοσφαιρική εκπομπή στον κόσμο. Άρχισε το 1964 κι απ' το 1970 έχει την ίδια θεματική δομή με εκατομμύρια τηλεθεατές να είναι φανατικοί του προγράμματος. Το Match of the Day παραμένει η πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική εκπομπή κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στον Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος παρουσιάζει το σόου επί δύο δεκαετίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ