Νέο κατασκοπικό θρίλερ στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με Ρώσους πράκτορες (ΒΙΝΤΕΟ)

 
κατασκοποι

Ενημερώθηκε: 22/03/23 - 22:24

Ένα κατασκοπικό θρίλερ στα Βόρεια σύνορα της Ελλάδας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη της δράσης της Μαρίας Τσάλλα στο κέντρο της Αθήνας. Ρεπορτάζ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι η υπόθεση εκτυλίχθηκε τον περασμένο Αύγουστο και πρωταγωνιστές είναι Ρώσοι, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αλβανικές Αρχές.

Ειδικότερα, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν σε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Γκραμς δύο υπηκόους Ρωσίας και έναν νεαρό Ουκρανό για κατασκοπεία.

«Μοιάζει ότι ήταν πολύ καλά συντονισμένοι, ερχόμενοι από διαφορετικά σημεία των συνόρων συναντήθηκαν στα Τίρανα και πήγαν μαζί στην πόλη Γκραμς», αναφέρει η Φατζόνα Μετζντίνι, δημοσιογράφος από την Global Initiative και προσθέτει: «Οι φρουροί τους είδαν και τους κυνήγησαν προκειμένου να τους σταματήσουν και τη στιγμή που τους κυνηγούσαν ένας από τους τρεις, ο Ρώσος ψέκασε τους φρουρούς με σπρέι πιπεριού ή κάποια άλλη νευροδραστική ουσία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώνονται υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΥΠ προκειμένου να σκιαγραφήσουν τη δράση Ρώσων κατασκόπων σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

«Ο Ρώσος συλληφθείς, στη διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε στην Αλβανική αστυνομία ότι “ναι είμαι Ρώσος κατάσκοπος”», αναφέρει η δημοσιογράφος από την Global Initiative.

Ο συνήγορος τους τονίζει ότι δεν έχουν ακόμα προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εντολείς του είχαν συγκεντρώσει και διακινήσει απόρρητο πληροφοριακό υλικό. «Περιμένουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια να διαπιστώσουν εάν συγκέντρωσαν μυστικά κι εάν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, στους υπολογιστές τα drones και τα κινητά υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες», υπογραμμίζει ο δικηγόρος τους.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Μόσχα έστειλε αίτημα έκδοσης για τη μια από τους τρεις κατηγορούμενους, ζητώντας την επιστροφή της στη Ρωσία, με το πρόσχημα ότι καταζητείται για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας. «Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στην Αλβανία και η Ρωσία την κατηγορεί ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό ξένων – δυτικών δυνάμεων», αναφέρει ο δικηγόρος, Isuf Shehu.

Στα Βαλκάνια δρούσε και το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων που συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Σλοβενία.

Ο Σλοβένος δημοσιογράφος, Νόβιτσα Μιχαήλοβιτς, που αποκάλυψε το θέμα, τόνισε: «Δούλευαν στην περιοχή των Βαλκανίων και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Άκουσα για Κροατία και Βοσνία, ίσως και στη Σερβία δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Ταξίδευαν πολύ σ’ αυτές τις περιοχές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης οδήγησε στην αποκάλυψη του κατασκοπικού δικτύου, όχι μόνο στη Λιουμπλιάνα, αλλά και την Αθήνα.

«Τα νήματα κινήθηκαν από κάπου αλλού, θα έλεγα από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης. Δεν είναι κάτι που η δική μας υπηρεσία μπορούσε να πετύχει μόνη της», σημειώνει ο κ. Μιχαήλοβιτς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ