Τουρκία: Στην τελική ευθεία η (ακραία) προεκλογική αντιπαράθεση - Έξωθεν δηλώσεις και παρεμβάσεις

 
turkey elections

Ενημερώθηκε: 10/05/23 - 08:56

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία, σύμφωνα με παραδοχή όλων, έχει ξεκινήσει. Και, μπορεί οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία να ανοίγουν την Κυριακή 14 Μαΐου, στο εξωτερικό όμως και στη Γερμανία έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης 9 Μαΐου (21.00 ώρα Γερμανίας).

H ψηφοφορία για τους Τούρκους του εξωτερικού είχε ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως κάθε φορά, δίνεται στη Γερμανία. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, στη Γερμανία ζουν σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. 1,5 εκατομμύριο περίπου εξ αυτών διαθέτουν τουρκικό διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου.

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το 64,8% των Τούρκων της Γερμανίας είχαν ψηφίσει επίσης το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας είχε λάβει το 52% των ψήφων. Αυτή τη φορά τα δεδομένα ενδέχεται όμως να αλλάξουν.

Όσον αφορά την εξέλιξη της εκλογικής μάχης στη γείτονα χώρα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου .

Σε σύνολο 24 τουρκικών δημοσκοπήσεων, προηγείται οριακά ή με εμφανές προβάδισμα ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε 16 εξ αυτών. Το εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές και στην πράξη, παραμένει φυσικά ανοιχτό.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΑΚ για τις προεδρικές εκλογές δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο Πρόεδρο της «Εθνικής Συμμαχίας», Κ. Κιλιτσντάρογλου, με 50,9% (αύξηση κατά 3,1% από αντίστοιχη έρευνα στις 23 Απρίλη). Υπενθυμίζεται ότι στην «Εθνική Συμμαχία» συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό CHP (του οποίου ηγέτης είναι ο Κιλιτσντάρογλου), το «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) που προέρχεται από τον χώρο των εθνικιστών, καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα που έχουν ιδρύσει πρώην ηγετικά στελέχη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ο νυν Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ακολουθεί στη δημοσκόπηση με 45,4%.

Για τις βουλευτικές εκλογές, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατέγραψε το ΑΚΡ στην πρώτη θέση με 36,9% (αυξημένο κατά 1,1%). Ακολουθούν το CHP με 30,1% (+1%) και το κόμμα ΙΥΙ (συμμετέχει στην «Εθνική Συμμαχία») με 12,6% (+0,9%). Το Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP, σχήμα με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP) συγκεντρώνει 10,4% (+0,9%) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP, στενός εταίρος του ΑΚΡ) 6,6% (-0,6%).

Ολα αυτά ενώ οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης «ανεβαίνουν», μεταξύ άλλων και με βίαια επεισόδια. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του CHP στο Ερζερούμ (στα νοτιοανατολικά), όταν ομάδα 200 ατόμων που φέρεται να ανήκουν στους «Γκρίζους Λύκους» άρχισαν να πετούν πέτρες. Ο Ιμάμογλου κατήγγειλε τις αρχές ότι δεν αντέδρασαν και ότι η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε. Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, κατήγγειλε τον Ιμάμογλου πως «είναι ο ίδιος προβοκάτορας».

Την ίδια στιγμή, ο προεδρικός υποψήφιος των «έξι» Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται «κλίμα ειρήνης και ηρεμίας» σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ενώ, με τη φράση «εκείνοι ας πετούν πέτρες. Εμείς, θα απαντήσουμε με τριαντάφυλλα» ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος αντιπρόεδρος της ενωμένης αντιπολίτευσης απάντησε στο πρωτοφανές επεισόδιο της περασμένης Κυριακής όταν δέχθηκε επίθεση το λεωφορείο του με πέτρες από οπαδούς του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «μέθυσο», τον τουρκικό λαό, «λαό του» και πλέον ονειρεύεται νέες «αλώσεις».

Για τον Ερντογάν οι εκλογές αυτές έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα και ο ίδιος, έμπειρος και νικητής πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, τα παίζει όλα για όλα φτάνοντας στο σημείο να υποσχεθεί και χρήματα τα οποία όμως, ουσιαστικά, δεν έχει αφού η Τουρκία παραμένει οικονομικά με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας των όχι και τόσο φαεινών Erdoganomics.

Εντονα συζητήθηκε και η παρέμβαση του ηγέτη του MHP, Ντ. Μπαχτσελί, ότι «οι σύμμαχοι του Κιλιτσντάρογλου (…) ή θα καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ή θα δεχθούν σφαίρες στο σώμα τους!».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καταγράφονται μια σειρά από τοποθετήσεις και «παρεμβάσεις» από κυβερνήσεις και μεγάλα ΜΜΕ άλλων χωρών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είπε «όχι» και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν διαλέξουν οι Τούρκοι και θα συνεχίσουμε να βαθαίνουμε αυτές τις σχέσεις, να εργαζόμαστε σε ένα σύνολο πεδίων και κοινών προτεραιοτήτων. Φυσικά, η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και έχει διαδραματίσει έναν αναντικατάστατο ρόλο σε έναν αριθμό θεμάτων που είναι σημαντικά για τις ΗΠΑ».

Στη Γερμανία, ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Τζεμ Ουζντεμίρ, υποστήριξε ότι μια νίκη Κιλιτσντάρογλου «θα άνοιγε τον δρόμο για μια επιστροφή στη δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το περιοδικό «Economist» σε κύριο άρθρο του χαρακτήριζε τις εκλογές στην Τουρκία τις πιο σημαντικές στον κόσμο για το 2023, αναφέροντας ότι «εάν η Τουρκία διώξει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αναθαρρήσουν».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, εξέφρασε «την ύψιστη εκτίμησή μου για τον Πρόεδρο Ερντογάν, του οποίου το όραμα, το θάρρος, η θέληση και η ακούραστη εργασία έχουν στρέψει τα μάτια όλου του κόσμου στο παράδειγμα της θαυμάσιας μεταμόρφωσης της Τουρκίας». Πρόσθεσε δε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας καλός φίλος σε κακές στιγμές, αλλά και ένας πολύ ιδιαίτερος πολιτικός ηγέτης, διότι είναι κάποιος που λέει αυτό που κάνει και κάνει αυτό που λέει. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πολύ σκληρός και αιχμηρός. Ισως έχουν δίκιο, αλλά σε αυτό το στάδιο της ιστορίας της Τουρκίας και σε έναν τόσο απρόβλεπτο κόσμο, όπου η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει στις 14 Μαΐου μεταξύ της δυσκολίας να προχωρήσει μπροστά και της ευκολίας να γυρίσει πίσω, το να μην υποχωρήσει είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται μια χώρα όπως η Τουρκία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ