Δεν αποκλείεται νύχτα θρίλερ στην Τουρκία

 
2023 elections turkey

Ενημερώθηκε: 14/05/23 - 16:28

Η προσέλευση είναι μεγάλη καθώς από τις πρώτες κιόλας ώρες έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον στην Κωνσταντινούπολη. Η συμμετοχή που στην Τουρκία είναι συνήθως υψηλή, φέτος αναμένεται να κυμανθεί σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

Περίπου 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψηφίζουν σε όλη την Τουρκία μέχρι τις 5:00 η ώρα το απόγευμα. Σε 191.000 κάλπες θα συγκεντρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια για να καταμετρηθούν χωριστά, αυτά της προεδρίας και αυτά της Εθνοσυνέλευσης. Στην Τουρκία συνήθως τα αποτελέσματα αρχίζουν να ανακοινώνονται μετά τις 7:00 η ώρα το απόγευμα που λήγει η απαγόρευση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Αν δεν υπάρξει μία διαφορετική απόφαση για άρση της απαγόρευσης νωρίτερα, στις 7:00 μ.μ. θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα της πορείας, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό διότι χάρη στο σύστημα που υπάρχει, η καταμέτρηση για την προεδρία προχωράει γρήγορα.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν ιδιαίτερα και μετά την παραίτηση του Ιντζέ, τον Κιλιτσντάρογλου ξεκάθαρα ικανό να ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο. Αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν και μία έκπληξη του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε σε κατάμεστες πλατείες, οι οποίες μπορεί να μας αποδείξουν ότι οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Ο Ερντογάν πατάει πάνω στα πολυάριθμα έργα που έκανε στις δυο δεκαετίες διακυβέρνησής του. Υπόσχεται μια απεξαρτημένη από τις επιβολές της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ -Τουρκίας, κατηγορώντας τον Κιλιτσντάρογλου και τους συμμάχους του ότι έχουν ενδώσει και είναι όργανα του Μπάιντεν και του PΚΚ.

O τούρκικος λαός μέσα στις οικονομικές δυσκολίες καλείται να απαντήσει λοιπόν στο δίλημμα εάν επιθυμεί την Τουρκία που θα ηγεμονεύει την περιοχή όπως υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν παρά την κατάσταση της οικονομίας ή την ισότητα, την ισονομία και την αλλαγή που υπόσχεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για μία νέα πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και μία στροφή προς τη Δύση.

Παράλληλα και οι δύο παρατάξεις εκφράζουν ανησυχίες, κατηγορώντας η μια την άλλη, ότι θα προκαλέσουν έκτροπα αν το αποτέλεσμα είναι οριακό. Για παράδειγμα αν η μία ή η άλλη πλευρά κόψει το νήμα σήμερα με 50,01%. Αρα δεν αποκλείεται να έχουμε μια νύχτα θρίλερ.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ