Έτσι σχεδιάζουν να πατάξουν τη γραφειοκρατία στις επενδύσεις

 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων, συστήνοντας ειδική επιτροπή, η οποία θα παρεμβαίνει και θα απεμπλέκει επιχειρηματικά σχέδια που «κολλάνε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ενημερώθηκε: 13/11/16 - 17:08

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων, συστήνοντας ειδική επιτροπή, η οποία θα παρεμβαίνει και θα απεμπλέκει επιχειρηματικά σχέδια που «κολλάνε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ποιο θα είναι το έργο της επιτροπής

Βάσει της σχετικής απόφασης του Αλέξη Τσίπρα, έργο της Επιτροπής είναι αφενός η διαμόρφωση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών προτάσεων για τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο με στόχο τη λήψη των απαραίτητων πολιτικών αποφάσεων, αφετέρου ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης των αποφάσεων αυτών, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Στην Επιτροπή θα μετέχουν: α) ο υπουργός Επικρατείας ως πρόεδρος, β) ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, γ) ο υπουργός Οικονομικών, δ) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ε) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στ) ο υπουργός Τουρισμού, ζ) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η) ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θ) ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ι) ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και ια) ο σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Η Επιτροπή θα συγκαλείται από τον πρόεδρο, ο οποίος θα καθορίζει και την ημερήσια διάταξη.Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μπορεί να καλούνται να συμμετάσχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και άλλοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές τραπεζών ή άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημόσιου τομέα γενικά, εμπειρογνώμονες και ιδιώτες, ανάλογα με το αντικείμενο των συζητήσεων.
Η Επιτροπή θα εκπονεί, επικαιροποιεί και συγκεκριμενοποιεί το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας σχετικά με τις επενδύσεις και θα μεριμνά για τη διασφάλιση δημόσιας διαβούλευσης.
Ακόμη θα εισηγείται στον πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο τη δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών που κρίνονται απαραίτητοι για την υλοποίηση του Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Στην ίδια βάση θα επικαιροποιεί και συγκεκριμενοποιεί σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία τα σχέδια κυβερνητικής δράσης για την ανάπτυξη των διάφορων παραγωγικών συστημάτων προτεραιότητας.
Ομοίως, θα εκπονεί κυβερνητικό σχέδιο για τους τρόπους και τις δομές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ειδικά αναπτυξιακά - επενδυτικά σχέδια για τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Τέλος, θα εισηγείται τη συγκρότηση δομών για τη συλλογή και αξιολόγηση σχεδίων για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Σχετικά Θέματα:

Δ. Παπαδημητρίου: Προσέλκυση επενδύσεων με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς