Συμφωνία εκκένωσης του Χαλεπίου από αντάρτες και αμάχους

 
Συμφωνία εκκένωσης του Χαλεπίου από αντάρτες και αμάχους

Ενημερώθηκε: 13/12/16 - 22:27

Συμφωνία για εκκένωση του εναπομείναντος θύλακα που έλεγχε η συριακή αντιπολίτευση στο ανατολικό Χαλέπι επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τους Σύρους αντάρτες, με συνεγγυητή την Τουρκία.

Η εκ των βασικών οργανώσεων του συριακού αντάρτικου Αχράρ Αλ Σαμ τόνισε ότι η εκκένωση θα γίνει άμεσα, το βράδυ της Τρίτης, με αντάρτες και αμάχους να αναχωρούν για άλλα σημεία εντός της επαρχίας του Χαλεπίου, επισφραγίζοντας ουσιαστικά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Την πληροφορία είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζάμπχα Σαμίγια, καθώς και εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις τόσο του Οργανισμού όσο και δυτικών κρατών περί θανάτων αμάχων.

Τις τελευταίες ώρες «λάβαμε πληροφορίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ανεστάλησαν, έχουν τερματιστεί», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τεταμένης έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας. «Η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Η Τουρκία, βασικός σύμμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι οι αντάρτες που θα αποχωρήσουν από το Χαλέπι θα μπορούν να φέρουν ελαφρύ οπλισμό, κατά βάση τα ατομικά τους όπλα.

Καταυλισμό για 80.000 πρόσφυγες θα δημιουργήσει η Τουρκία

Οπως γνωστοποίησε σήμερα με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, η Τουρκία θα δημιουργήσει έναν καταυλισμό στον οποίο θα στεγαστούν έως και 80.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Σύμφωνα με τον Σιμσέκ, η χώρα του έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου.

Ο Σιμσέκ δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για τον καταυλισμό αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλ. Τσίπρας: δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη

Μετωπική Τσίπρα-ΔΝΤ: Ανόητοι τεχνοκράτες επέβαλαν μέτρα λιτότητας

Financial Times: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ!

 Την πρώτη συνάντηση με τον «μπούλη» Π. Καμμένο στη Νίσυρο θυμήθηκε ο πρωθυπουργός