«Όχι» των αγροτών σε διάλογο με Μητσοτάκη - Αποστέλλουν λίστα αιτημάτων και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

 
αγροτες τρικαλα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 14/12/25 - 11:16

Οι αγρότες απάντησαν με ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο. Αντί για συνάντηση, η πανελλαδική διάσκεψη στη Νίκαια αποφάσισε να στείλει στην κυβέρνηση μια λίστα συγκεκριμένων αιτημάτων, δηλώνοντας πως θα προσέλθουν σε διάλογο μόνο εφόσον ικανοποιηθούν τα ζητούμενα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε την επιμονή του στην ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο, τονίζοντας ότι οι αγρότες «προφανώς αναλαμβάνουν και την ευθύνη της δικής τους επιλογής» να μην προσέλθουν.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, επανέλαβε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει εξ αρχής ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και τη συμφωνία με την ΕΕ. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η αποχή από το διάλογο και οι κινητοποιήσεις όμως, ειδικά οι πιο ακραίες, δεν λειτουργούν σε καμία περίπτωση παραγωγικά».

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις, ο κ. Κοντογεώργης διαβεβαίωσε ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος θα δώσει στους πραγματικούς αγρότες πρόσβαση σε μεγαλύτερες τελικές επιδοτήσεις. Συνολικά, φέτος οι πληρωμές προς τον αγροτικό τομέα θα αγγίξουν τα 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων και βασικά Αιτήματα

Αγρότης από τα Μάλγαρα περιέγραψε την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα ως μελανή, προειδοποιώντας για εγκατάλειψη των χωραφιών αν συνεχιστούν οι τρέχουσες συνθήκες. Τόνισε την πανελλαδική ενότητα που έχει πλέον επιτευχθεί, με τα διάσπαρτα μπλόκα να έχουν ενοποιηθεί σε ένα κοινό μέτωπο.

Στα Μάλγαρα αυξάνονται από σήμερα οι ώρες αποκλεισμού στο δεύτερο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στην εβδομάδα σχεδιάζεται πλήρης αποκλεισμός επ’ αόριστον.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι:

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  2. Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης των προϊόντων.
  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο απευθείας στην αντλία.
  4. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες:

  • Στη Θεσπρωτία κλείνουν καθημερινά το λιμάνι για δύο ώρες τις βραδινές ώρες, ενώ τη Δευτέρα θα κάνουν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Αντιπεριφέρεια. Την Τρίτη ακολουθεί πορεία συμπαράστασης προς το λιμάνι.
  • Στα Ιωάννινα, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μεταφέρουν την κινητοποίηση από το μπλόκο στο Καλπάκι στην κεντρική πλατεία της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Τρίτη.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι ο κλάδος οδηγείται σε αδιέξοδο και ζητούν άμεσα συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ