Σε τροχιά ρήξης Βατικανό – Λευκός Οίκος: Ο Πάπας Λέων απέναντι στον Τραμπ

 
παπας λεων ιδ

Πηγή Φωτογραφίας: Vatican Media

Ενημερώθηκε: 09/01/26 - 12:32

Σε μια ιδιότυπη πορεία σύγκρουσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να εισέρχεται ο πρώτος Αμερικανός Πάπας, Λέων, με αφορμή –μεταξύ άλλων– την αμερικανική στάση απέναντι στη Βενεζουέλα. Το τελευταίο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις Βατικανού και Λευκού Οίκου πυροδότησαν οι δηλώσεις Τραμπ περί ενδεχόμενης «διοίκησης» της χώρας από τις ΗΠΑ, τις οποίες ο Ποντίφικας απάντησε καλώντας, από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία των συντηρητικών κύκλων του κινήματος MAGA. Αν και ο Λέων υιοθετεί ηπιότερο τόνο από τον προκάτοχό του, Πάπα Φραγκίσκο, οι διαφωνίες του με την αμερικανική κυβέρνηση είναι ουσιαστικές και πολυμέτωπες, αγγίζοντας ζητήματα όπως οι πόλεμοι, η μετανάστευση, οι απελάσεις, τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας και η κλιματική κρίση.

Ως επικεφαλής μιας παγκόσμιας εκκλησίας 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών, ο Λέων διαθέτει σημαντικό διεθνές κύρος, ικανό να αμφισβητήσει πολιτικές επιλογές της Ουάσινγκτον. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ εμφανίζεται ασυνήθιστα συγκρατημένος απέναντι στον Ποντίφικα, γνωρίζοντας τη βαρύτητα των καθολικών ψηφοφόρων στο εκλογικό του σώμα.

Το μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί στο βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, με τον Πάπα να ζητά ανοιχτά ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση των μεταναστών και Αμερικανούς επισκόπους να καταγγέλλουν τη σκληρή ρητορική και πρακτική των απελάσεων. Παράλληλα, οι κινήσεις του Λέοντα στο εσωτερικό της Εκκλησίας, όπως η απομάκρυνση συντηρητικών ιεραρχών και η ενίσχυση φιλομεταναστευτικών φωνών, έχουν οξύνει περαιτέρω τις αντιδράσεις.

Η καθολική κοινότητα στις ΗΠΑ παραμένει βαθιά διχασμένη. Για πολλούς υποστηρικτές του MAGA, ο Λέων θεωρείται «αντι-Τραμπικός» ή ακόμη και «αιρετικός», λόγω των φιλελεύθερων θέσεών του σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ωστόσο, η αμερικανική καταγωγή του Πάπα καθιστά δυσκολότερη την απόρριψή του ως «ξένης» φωνής, σε αντίθεση με τον Αργεντινό Φραγκίσκο.

Παρότι ο Λέων αποφεύγει την προσωπική σύγκρουση, η σταθερή προσήλωσή του σε αυτό που θεωρεί αδιαπραγμάτευτες ηθικές αρχές φέρνει τις κοσμοθεωρίες του όλο και πιο κοντά στη μετωπική σύγκρουση με τον τραμπισμό. Και με δεδομένο ότι ο Ποντίφικας δεν δεσμεύεται από εκλογικά χρονοδιαγράμματα, πολλοί στο Βατικανό εκτιμούν πως, σε βάθος χρόνου, το πλεονέκτημα μπορεί να βρίσκεται τελικά στη δική του πλευρά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ