Εκκωφαντική σιωπή της Άγκυρας για την ελληνοδυτική στρατιωτική ενίσχυση σε Κύπρο και Κάρπαθο

 
κιμων

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/EUROKINISS

Ενημερώθηκε: 04/03/26 - 15:57

Σε μια εξέλιξη που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – από το κρατικό TRT και το πρακτορείο Anadolu Agency έως τις ιδιωτικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς Sabah, Milliyet και aHaber – τηρούν απόλυτη σιωπή για τη σημαντική ενίσχυση ελληνικών και δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και, σε δεύτερο επίπεδο, στην Κάρπαθο.

Η στάση αυτή απέχει αισθητά από την πάγια τακτική της Άγκυρας, η οποία στο παρελθόν απαντούσε σε κάθε ανάλογη ελληνική κίνηση με έντονες ανακοινώσεις, αναλύσεις περί «ελληνικής προκλητικότητας» και εθνικιστική ρητορική. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν καταγράφονται ούτε επίσημες αντιδράσεις ούτε δημοσιογραφική κάλυψη, διαμορφώνοντας ένα αξιοσημείωτο κενό στην τουρκική δημόσια σφαίρα.

Η αποσιώπηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ενεργοποιείται, για πρώτη φορά σε συνθήκες πραγματικής έντασης, το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας–Κύπρου. Η Αθήνα απέστειλε στην περιοχή τη φρεγάτα «Κίμων», τύπου Belharra, καθώς και τη φρεγάτα «Ψαρρά», εξοπλισμένη με το σύστημα «Κένταυρος» για την αντιμετώπιση πυραυλικών και μη επανδρωμένων απειλών. Τις ναυτικές μονάδες συνοδεύει ζεύγος μαχητικών F-16 Viper, ενισχύοντας το αποτρεπτικό αποτύπωμα της ελληνικής παρουσίας.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση σε πρόσφατες επιθέσεις με drones κατά βρετανικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, μεταξύ αυτών και στη βάση του RAF Akrotiri, οι οποίες επιδείνωσαν το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή. Η ενίσχυση της άμυνας του νησιού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιφερειακής αστάθειας.

Παράλληλα, δυτικές χώρες αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Η Βρετανία απέστειλε τη φρεγάτα HMS Dragon, συνοδευόμενη από ελικόπτερα Wildcat AH1, ενώ η Γαλλία ενίσχυσε τη δύναμή της με τη φρεγάτα Languedoc και μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας. Η συγκέντρωση αυτή δυνάμεων αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου ως κομβικού σημείου δυτικής στρατηγικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο – μια εξέλιξη που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η μεταφορά συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο, κίνηση που δημιουργεί ενιαία «ομπρέλα» προστασίας στον νοτιοανατολικό τομέα του Αιγαίου. Το νησί εντάσσεται στον πυρήνα του τουρκικού δόγματος Mavi Vatan («Γαλάζια Πατρίδα»), βάσει του οποίου η Άγκυρα αντιμετωπίζει την ενίσχυση της άμυνας των ελληνικών νησιών ως απειλή για τα στρατηγικά και ενεργειακά της συμφέροντα. Στο παρελθόν, αντίστοιχες κινήσεις είχαν οδηγήσει σε έκδοση NOTAM, στρατιωτικές ασκήσεις και διπλωματικές εντάσεις· σήμερα, επικρατεί σιωπή.

Η στάση αυτή αντανακλάται και στις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακαν Φινταν περιορίστηκε σε εκκλήσεις για αποφυγή κλιμάκωσης με αφορμή τις επιθέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ στο Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αλι Χαμενεί, αποφεύγοντας περαιτέρω τοποθετήσεις.

Η χρονική συγκυρία δεν περνά απαρατήρητη. Οι εξελίξεις συμπίπτουν με τη διαδικασία αφοπλισμού του PKK στο βόρειο Ιράκ και με αναφορές για αυξημένη κινητικότητα κουρδικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό Ιράν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σενάρια αποσταθεροποίησης της Τεχεράνης, γεγονός που ενδεχομένως αναδιατάσσει τις προτεραιότητες της Άγκυρας.

Η «σιωπή» λοιπόν δεν είναι ουδέτερη. Είναι ένδειξη πίεσης και αδυναμίας. Είναι παραδοχή ότι το ισοζύγιο ισχύος μεταβάλλεται και ότι η ρητορική κλιμάκωση χωρίς αντίκρισμα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Σε μια περίοδο όπου οι στρατηγικοί συσχετισμοί επαναπροσδιορίζονται, η Άγκυρα επιλέγει να παρακολουθεί — όχι να πρωταγωνιστεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ