«Πυρετός» αγορών στην Κύπρο: Πανικός στα ράφια και ραγδαία άνοδος των καυσίμων λόγω Μέσης Ανατολής

 
σουπερ μαρκετ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/03/26 - 13:47

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται να έχει περιέλθει η κυπριακή αγορά, με τους πολίτες να σπεύδουν μαζικά σε υπεραγορές και πρατήρια καυσίμων, παρασυρόμενοι από το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η κλιμάκωση της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι εικόνες που εκτυλίσσονται θυμίζουν περιόδους ακραίας αβεβαιότητας, όπως η πανδημία, με τους καταναλωτές να επιχειρούν να «θωρακιστούν» απέναντι στην επερχόμενη ακρίβεια.

Ραγδαία αύξηση στα καύσιμα

Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για τα καύσιμα, καθώς οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα:

Εκτόξευση τιμών: Στη βενζίνη 95 οκτανίων καταγράφεται αύξηση 20%-25%, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης η άνοδος φτάνει το 40%-45%.

Διεθνείς διαταραχές: Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ έχει οδηγήσει το Brent σε επίπεδα άνω των 85 δολαρίων το βαρέλι, με τις λιανικές τιμές στην Κύπρο να αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω με την άφιξη των νέων φορτίων.

Ασφάλιστρα: Η αύξηση στο κόστος ασφάλισης των πλοίων λόγω της επικινδυνότητας των δρομολογίων προσθέτει νέα βάρη, με τους πρατηριούχους να προβλέπουν νέες αυξήσεις της τάξης των 6-7 σεντ το λίτρο εντός των επόμενων ημερών.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού για την επάρκεια»

Παρά τις σκηνές συνωστισμού και τα μεμονωμένα άδεια ράφια, ο Μάριος Αντωνίου, γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΙΕ, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ελλείψεων.

Αποθέματα: Οι υπεραγορές διαθέτουν στοκ βασικών ειδών (μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες, είδη πρώτης ανάγκης για βρέφη) για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Προσωρινά κενά: Οι εικόνες με άδεια ράφια οφείλονται αποκλειστικά στον χρόνο που απαιτείται για την αναπλήρωσή τους από τις αποθήκες και όχι σε έλλειψη εμπορευμάτων.

Επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία

Η κρίση δεν περιορίζεται στα ράφια, αλλά «αγγίζει» τον πυρήνα της οικονομίας. Ο κ. Αντωνίου προειδοποιεί για «απίστευτες ακυρώσεις» στις τουριστικές κρατήσεις, ιδιαίτερα από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας ενόψει του Καθολικού Πάσχα. Η διάρκεια της σύρραξης θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για το μέγεθος της ζημιάς, καθώς η κάμψη του τουρισμού θα επηρεάσει άμεσα τον τζίρο του λιανικού εμπορίου.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κερδοσκοπία, καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιούν το «Παρατηρητήριο τιμών», διαβεβαιώνοντας ότι οι επιθεωρητές του Υπουργείου Εμπορίου πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους στην αγορά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ