Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση προχώρησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), απαντώντας στις πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Η Ένωση κατηγορεί τον υπουργό για θεσμική άγνοια και απόπειρα εκφοβισμού των λειτουργών της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις αναφορές του περί κατάργησης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τις προσωπικές επιθέσεις κατά της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου.
Θεσμός υπερνομοθετικής ισχύος
Η ΕνΔΕ ξεκαθαρίζει στον κ. Γεωργιάδη ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν είναι ένας «απλός νόμος» που μπορεί να καταργηθεί με μια ψηφοφορία στη Βουλή, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Αντίθετα, αποτελεί θεμελιώδη θεσμό του Κράτους Δικαίου που διέπεται από ενωσιακούς κανονισμούς με υπερνομοθετική ισχύ, γεγονός που καθιστά νομικά αδύνατη την κατάργησή του από την εθνική νομοθεσία.
Υπεράσπιση της Εισαγγελέως και αιχμές για παρεμβάσεις
Η ανακοίνωση στρέφεται με σφοδρότητα κατά των ισχυρισμών του υπουργού ότι η κ. Παπανδρέου απέστειλε δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή προκειμένου να «εκβιάσει» την ανανέωση της θητείας της. Η Ένωση:
Υπεραμύνεται του ήθους και της νομικής κατάρτισης της εισαγγελέως.
Επισημαίνει ότι οι εισαγγελείς του ελληνικού γραφείου είναι θωρακισμένοι συνταγματικά ώστε να δρουν ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες.
Χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ως «ευθεία παρέμβαση» στο δικαιοδοτικό έργο και απόπειρα υπονόμευσης του κύρους της Δικαιοσύνης.
Καταλήγοντας, η ΕνΔΕ τονίζει ότι η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ» και καλεί τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας να απέχουν από απειλές και ενέργειες που πλήττουν τους λειτουργούς της, ειδικά όταν το έργο τους φαίνεται να προκαλεί πολιτική «ενόχληση».