Δυτική Όχθη: Έποικοι πυρπόλησαν τέμενος και έγραψαν μηνύματα εκδίκησης στα εβραϊκά

 
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Πηγή Φωτογραφίας: lia YEFIMOVICH / AFP

Ενημερώθηκε: 17/06/26 - 18:49

Μια νέα επίθεση που πυροδοτεί περαιτέρω την ένταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη, όπου ομάδα Ισραηλινών εποίκων έβαλε φωτιά σε κεντρικό τέμενος του χωριού Τζιλτζιλίγια, βόρεια της Ραμάλα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κοινοτάρχη της περιοχής, Οσάμα Αμπντουλάχ, οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στους εσωτερικούς χώρους του ναού.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκαν στο σημείο κατέγραψαν τα έκδηλα σημάδια της πυρκαγιάς, καθώς και εθνικιστικά συνθήματα γραμμένα στα εβραϊκά στους εξωτερικούς τοίχους. Μεταξύ αυτών ξεχώριζαν οι φράσεις «Εκδίκηση» και «Η νύχτα των τεμενών».

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δεν προχώρησε σε κάποιο άμεσο σχόλιο όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για το συμβάν.

Ρεκόρ βίας και εντατικοποίηση του εποικισμού

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα ευρύτερο κλίμα κλιμάκωσης. Η δραστηριότητα των εποίκων έχει ενταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική σύμπραξη του Μπενιαμίν Νετανιάχου με την ισραηλινή ακροδεξιά.

Σήμερα, στη Δυτική Όχθη κατοικούν περισσότεροι από 500.000 Ισραηλινοί σε οικισμούς που ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους, συμβιώνοντας υπό εξαιρετικά τεταμένες συνθήκες με περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η βία των εποίκων στην περιοχή έχει χτυπήσει κόκκινο, καταγράφοντας κατά μέσο όρο έξι επιθέσεις την ημέρα, οι οποίες καταλήγουν σε τραυματισμούς ή σοβαρές υλικές ζημιές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ