Στο μικροσκόπιο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης έχει βρεθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική, με αιχμή του δόρατος τη στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ. Ειδικότερα, το δίκτυο A Haber παρουσιάζει την Αθήνα ως μια πρωτεύουσα υπό έντονη πολιτική και κοινωνική πίεση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη και αντιδρά στη στενή αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ γίνεται λόγος –μέσα από επιλεκτική αναπαραγωγή δημοσιευμάτων– για υποταγή της ελληνικής πλευράς στις ισραηλινές επιδιώξεις.
Ο ανταποκριτής του δικτύου, Ιλχάν Ταχσίν, υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα κλιμακώνονται λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας να συνδέσει τη γεωπολιτική αυτή επιλογή με την εσωτερική κοινωνική δυσαρέσκεια, την ακρίβεια και την κάμψη των ποσοστών της κυβέρνησης.
Εργαλειοποίηση των εμπρηστικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη
Το τουρκικό μέσο επιχειρεί να συνδέσει το κλίμα στην εξωτερική πολιτική με τις πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Το A Haber προβάλλει τα περιστατικά αυτά ως τεκμήριο μιας γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής και βαθιάς πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, αναφέροντας λεπτομέρειες για τις επιθέσεις με μοτοσικλέτες και τον θάνατο ενός ατόμου, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες, διαβεβαιώνοντας για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη.
Η αμυντική θωράκιση του Αιγαίου και το «σύνδρομο περικύκλωσης» της Άγκυρας
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, με το ρεπορτάζ να εστιάζει στην παρουσία ισραηλινών οπλικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου. Η Άγκυρα αναδεικνύει ξανά το γνωστό της αφήγημα περί «αντιτουρκικού μετώπου», ισχυριζόμενη ότι η Αθήνα, σε σύμπραξη με το Ισραήλ και τη Γαλλία, επιδιώκει να ασκήσει γεωπολιτική πίεση στην Τουρκία.
Παράλληλα, το τουρκικό δίκτυο εμπλέκει στα σενάριά του και την εγχώρια πολιτική σκηνή, κάνοντας αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και τις φήμες για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενώ «προβλέπει» πιθανές μαζικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατά της ισραηλινής πολιτικής.
Η απόσταση ανάμεσα στην προπαγάνδα και την πραγματικότητα
Η συγκεκριμένη ανάλυση του A Haber εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει την Ελλάδα ως μια χώρα ελεγχόμενη από ξένα κέντρα αποφάσεων. Ενώ για την Αθήνα η στρατηγική σύγκλιση με το Ισραήλ στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της τεχνολογίας αποτελεί πυλώνα της αποτρεπτικής της ισχύος και των διεθνών συμμαχιών της, η Τουρκία την ερμηνεύει ως προσπάθεια περιφερειακής της απομόνωσης, επιλέγοντας να συνδέσει τη γεωπολιτική σκακιέρα με τα εσωτερικά προβλήματα της ελληνικής επικαιρότητας.