Ισραήλ: Πρωτοφανής δικαστική πρόκληση για τα εγκλήματα της Χαμάς – Οι διαφωνίες για την τιμωρία

 
Ισραήλ: Πρωτοφανής δικαστική πρόκληση για τα εγκλήματα της Χαμάς – Οι διαφωνίες για την τιμωρία

Ενημερώθηκε: 25/07/26 - 20:02

Στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και νομικής αντιπαράθεσης βρίσκεται στο Ισραήλ ο τρόπος με τον οποίο θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι τρομοκράτες της Χαμάς που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Κεντρικό σημείο τριβής αποτελεί το αν και με ποιο νομικό πλαίσιο μπορεί να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σφαγή, κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει δικαστεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους, παρέχοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στις αρχές. Η υπόθεση θεωρείται πρωτοφανής για τα ισραηλινά δικαστικά χρονικά, λόγω της έκτασης των μαζικών δολοφονιών και των απαγωγών εντός της ισραηλινής επικράτειας.

Το σχέδιο για ειδικό στρατοδικείο και η διάρκεια της διαδικασίας

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Ολομέλεια της Κνεσέτ έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο των βουλευτών Σίμχα Ρότμαν και Γιούλια Μαλινόφσκι. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει τη σύσταση ειδικού στρατιωτικού δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ.

Η στελέχωση των δικαστών θα γίνει από τον αρχηγό του στρατού, μετά από πρόταση του προέδρου του Στρατιωτικού Εφετείου και με την τελική έγκριση του προέδρου της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ, ενώ μέρος της διαδικασίας σχεδιάζεται να μεταδοθεί ζωντανά.

Η δίκη αναμένεται να λάβει τιτάνιες διαστάσεις, καθώς υπολογίζεται ότι θα καταθέσουν από 10.000 έως 12.000 θύματα και μάρτυρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισραηλινού Τύπου, οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις ενδέχεται να εκδοθούν ακόμη και επτά έως δέκα χρόνια μετά την έναρξη των συνεδριάσεων.

Η διαμάχη για τη θανατική ποινή

Το ζήτημα της θανατικής ποινής διχάζει έντονα τη νομική και πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πρόταση που προωθεί ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συναντά νομικά εμπόδια, καθώς ο πρώην επικεφαλής της Δημόσιας Υπεράσπισης, καθηγητής Γιοάβ Σαπίρ, επισημαίνει ότι η νέα νομοθεσία δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Παράλληλα, εξετάζεται η χρήση υφιστάμενων διατάξεων περί γενοκτονίας ή προδοσίας, αν και η επιλογή αυτή χαρακτηρίζεται προβληματική.

Ο καθηγητής Σαπίρ προειδοποιεί ότι η επιβολή της θανατικής ποινής μπορεί να υπονομεύσει τη διεθνή εκδοχή των δικών και να τις παρουσιάσει ως πράξεις αντεκδίκησης. Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Σίμχα Ρότμαν αντιτείνει ότι η διατήρηση των δραστών στη ζωή συνιστά ανήθικη στάση, τονίζοντας ότι η παραδειγματική τιμωρία τους αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους του Ισραήλ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ