Τουσκ για την πτώση πυραύλου στην Πολωνία: «Δεν ήταν η χώρα μας ο στόχος» – Έρευνες και επαφές με ΝΑΤΟ-ΕΕ και ΗΠΑ

 
Τουσκ για την πτώση πυραύλου στην Πολωνία: «Δεν ήταν η χώρα μας ο στόχος» – Έρευνες και επαφές με ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 30/07/26 - 16:04

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά την πτώση πυραύλου σε αγροτική περιοχή της ανατολικής Πολωνίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα αποτέλεσε τον επιδιωκόμενο στόχο.

Κατά την επίσκεψή του στο σημείο του περιστατικού, ανέφερε ότι δύο πύραυλοι παραβίασαν τον πολωνικό εναέριο χώρο στη διάρκεια της νύχτας, με τον έναν να επιστρέφει στην Ουκρανία και τον δεύτερο να καταλήγει σε ακατοίκητη περιοχή.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ρωσικό πύραυλο κρουζ τύπου Kh-101, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αρχές επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν με απόλυτη βεβαιότητα τόσο τον τύπο όσο και την προέλευσή του.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία είχε τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και ήταν έτοιμη να αναχαιτίσει τον πύραυλο εφόσον διαπιστωνόταν κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Όπως πρόσθεσε, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι αρχές εντόπισαν στην περιοχή Τάρναβα Κολόνια της περιφέρειας Λούμπλιν κρατήρα περίπου δέκα μέτρων, καθώς και διάσπαρτα συντρίμμια, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε δονήσεις στα σπίτια τους, ενώ στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-24 εντόπισε από αέρος το πιθανό σημείο πρόσκρουσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη διαλεύκανση των συνθηκών του περιστατικού, με την Ουκρανία να έχει ζητήσει τη συμμετοχή Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στις έρευνες, σύμφωνα με τον Πολωνό εισαγγελέα Γκρεγκόρ Τρούσιεβιτς.

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που η Ρωσία εξαπέλυε εκτεταμένη πυραυλική και μη επανδρωμένη επίθεση κατά της Ουκρανίας, με βασικό στόχο την περιοχή του Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα. Οι επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Μόσχας συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις πολωνικές αρχές για την αξιολόγηση του περιστατικού. Εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) ανέφερε ότι ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR) είχε σχετική επικοινωνία με τον αρχηγό των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπογράμμισε ότι η Συμμαχία παραμένει έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εδάφους της.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν τόσο τα πολωνικά όσο και τα συμμαχικά συστήματα εναέριας και χερσαίας αεράμυνας ως προληπτικό μέτρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ