Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τη βίζα της πρέσβειρας της Βραζιλίας – Νέα ένταση Τραμπ και Λούλα

 
Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τη βίζα της πρέσβειρας της Βραζιλίας – Νέα ένταση Τραμπ και Λούλα

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 06/08/26 - 19:23

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε τη βίζα της πρέσβειρας της Βραζιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, κλιμακώνοντας απότομα τη διπλωματική ένταση με την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η βίζα της Βιότι ακυρώθηκε ως αντίποινο για την άρνηση της Βραζιλίας να εγκρίνει τον υποψήφιο του Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Μπραζίλια.

Η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε επίσης την απόφαση των βραζιλιάνικων αρχών να αρνηθούν, τον περασμένο μήνα, τη χορήγηση βίζας σε δύο Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι επιθυμούσαν να επισκεφθούν τη χώρα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην απέλαση της Βιότι. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες, εφόσον η Μπραζίλια εξακολουθήσει να μην εγκρίνει τον διορισμό του Ντάνιελ Πέρες ως πρέσβη των ΗΠΑ.

Ο Πέρες είναι Ρεπουμπλικανός πολιτικός από τη Φλόριντα και στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η βίζα της Βραζιλιάνας πρέσβειρας θα μπορούσε να αποκατασταθεί, εφόσον η κυβέρνηση Λούλα εγκρίνει τον διορισμό του Πέρες.

«Πρόκειται για αμοιβαία ενέργεια», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που η πρέσβειρα εγκαταλείψει τη χώρα, θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση για βίζα».

Η Μπραζίλια καταγγέλλει παρέμβαση στις εκλογές

Η νέα αντιπαράθεση εκδηλώνεται εν μέσω της εντεινόμενης προεκλογικής εκστρατείας στη Βραζιλία, όπου ο 80χρονος Λούλα διεκδικεί μια τέταρτη, μη συνεχόμενη προεδρική θητεία απέναντι στον γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου, γιο του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση καταδίκασε την αμερικανική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται σε μια σκόπιμη προσπάθεια επηρεασμού των εκλογών.

«Η σημερινή απόφαση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μέρος μιας σκόπιμης κλιμάκωσης εχθρικών μέτρων κατά της Βραζιλίας, τα οποία υποκινούνται από ιδεολογικούς λόγους», ανέφερε το γραφείο του Λούλα.

Η Μπραζίλια κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι παραβίασε τους διπλωματικούς κανόνες, ανακοινώνοντας τον διορισμό του Πέρες προτού ζητήσει επισήμως τη συγκατάθεση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης.

Οι βραζιλιάνικες αρχές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εξέτασης του διορισμού παραμένει σε εξέλιξη και κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 4 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι η Βραζιλία δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στην επιλογή του προσώπου που θα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη χώρα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει το δικαίωμα να καθορίζει ποιος εκπροσωπεί τον αμερικανικό λαό και τα συμφέροντά του σε ολόκληρο τον κόσμο. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ξένων χωρών να παρέμβουν στις εσωτερικές μας διαδικασίες», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μακρά αντιπαράθεση Τραμπ και Λούλα

Η νέα διπλωματική διαμάχη αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ του Τραμπ και του Λούλα, οι κυβερνήσεις των οποίων διαφωνούν έντονα σε ζητήματα που αφορούν τη Λατινική Αμερική, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα παρέμβει σε πολιτικές αναμετρήσεις στη Λατινική Αμερική, ενώ ο Λούλα έχει αναδείξει την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει κατηγορήσει τον Μάρκο Ρούμπιο ότι βρίσκεται πίσω από σειρά ενεργειών εναντίον της κυβέρνησής του. Παράλληλα, έχει επιχειρήσει να αποφύγει μια άμεση προσωπική σύγκρουση με τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι δύο άνδρες είχαν καλή σχέση κατά την πρώτη τους συνάντηση.

Η οικονομική πίεση έχει επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς έως και 37,5% σε χιλιάδες βραζιλιάνικα προϊόντα, επικαλούμενη «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» και «αποτυχίες» στην αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας.

Η κυβέρνηση Λούλα απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες και υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να ενισχύσει πολιτικά την οικογένεια Μπολσονάρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ