Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Νέοι δασμοί 50% από την Ουάσινγκτον και απειλές για πλήρες εμπάργκο προϊόντων

 
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Καναδά: Νέοι δασμοί 50% από την Ουάσινγκτον και απειλές για πλήρες εμπάργκο προϊόντων

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS , Carlos Osorio

Ενημερώθηκε: 15/09/26 - 10:28

Σε νέα φάση οξείας αντιπαράθεσης εισέρχονται οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Καναδά, με την Ουάσινγκτον να θέτει από σήμερα σε εφαρμογή αυξημένους τελωνειακούς δασμούς σε ευρεία γκάμα καναδικών προϊόντων.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μπαίνουν πλέον προϊόντα όπως επιλεγμένα τυριά, γούνες, μηχανοκίνητα σκάφη, καθώς και παράγωγα χάρτου και χάλυβα, στα οποία επιβάλλεται επιπλέον δασμός ύψους 50% κατά την εισαγωγή τους στο αμερικανικό έδαφος.

Παράλληλα, από τη λίστα των επιβαρύνσεων εξαιρέθηκαν τελευταία στιγμή ορισμένα αγαθά που αρχικά προορίζονταν για ανάλογες κυρώσεις, όπως το χαρτί υγείας, το τσιμέντο και τα μεγάλα δοχεία ουίσκι.

Η κίνηση αυτή αποτελεί άμεση απάντηση στα αντίμετρα που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η Οτάβα. Η αμερικανική πλευρά, ενοχλημένη από την αντίδραση του Καναδά, σχεδιάζει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της από τις 29 Σεπτεμβρίου, επιβάλλοντας πλήρη απαγόρευση εισαγωγής για συγκεκριμένα αγαθά, μεταξύ των οποίων αλκοολούχα ποτά, ορός γάλακτος και μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού.

Η κλιμάκωση της έντασης προκαλεί έντονο προβληματισμό στην καναδική οικονομία, η οποία διατηρεί ιστορικά υψηλή εξάρτηση από τη γειτονική αγορά, απορροφώντας σχεδόν το 75% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ