Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές του Λουξεμβούργου μετά την εμφάνιση μυστηριωδών μη επανδρωμένων αεροσκαφών γύρω από το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας.
Το περιστατικό ανάγκασε τις αρχές να «παγώσουν» εκτάκτως τις πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές και επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για τις υβριδικές τακτικές της Μόσχας.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Λικ Φριντέν, η χώρα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, καθώς το συμβάν εγγράφεται στο πλαίσιο του εντονότατου προβληματισμού που επικρατεί στην Ευρώπη για τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές που αποδίδονται στη Ρωσία.
Εκτροπές πτήσεων και ταλαιπωρία για 1.800 επιβάτες
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του εθνικού αερομεταφορέα Luxair, η αναστολή λειτουργίας επηρέασε περισσότερους από 1.800 επιβάτες. Συνολικά 17 πτήσεις που κατευθύνονταν προς το Λουξεμβούργο αναγκάστηκε να πραγματοποιήσουν εκτροπή και να προσγειωθούν σε γειτονικά αεροδρόμια των Βρυξελλών, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης.
Οι αρχές του αεροδρομίου διευκρίνισαν πως η διακοπή ήταν ένα απαραίτητο προληπτικό μέτρο, με πρωταρχικό μέλημα την απόλυτη ασφάλεια των επιβατών, των πληρωμάτων και των αεροσκαφών.
«Αναλύουμε την κατάσταση» – Έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης
Ο Λικ Φριντέν, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών, αποκάλυψε πως τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί στον εναέριο χώρο του Λουξεμβούργου «ενδεχομένως μεγαλύτερου μεγέθους drones». Αν και σημείωσε ότι είναι νωρίς για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους, υπογράμμισε ότι η κατάσταση αναλύεται διεξοδικά.
«Πρόκειται για κάτι καινούργιο για το Λουξεμβούργο, αλλά όχι εντελώς πρωτόγνωρο για τις γειτονικές μας χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο στόχαστρο υβριδικών επιθέσεων η Ευρώπη
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ανάλογα συμβάντα στην ευρωπαϊκή επικράτεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι σύμμαχοι του Κιέβου προειδοποιούν συνεχώς για «υβριδικές» επιχειρήσεις της Μόσχας, οι οποίες περιλαμβάνουν υπερπτήσεις drones πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, παραβιάσεις εναέριου χώρου και κυβερνοεπιθέσεις.
Παρόμοια περιστατικά με drones είχαν καταγραφεί κατά το παρελθόν στο Βέλγιο και τη Δανία, ενώ φέτος εντοπίστηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικά σε γερμανικό αεροδρόμιο, με το Βερολίνο να επιρρίπτει ευθείες ευθύνες στη Ρωσία.