Τέσσερις συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών των καυσίμων παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ), Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να μην υπερβαίνει τα 1,40 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης τα 1,80 ευρώ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επικαλείται ανακριβώς τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς για να δικαιολογήσει τη μη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για μεγαλύτερη μείωση των τιμών στην αντλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,75 ευρώ το λίτρο, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο επίπεδο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά 50% υψηλότερο από την τιμή του περσινού Οκτωβρίου.
Παράλληλα, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
«Ταυτόχρονα μας είπε ότι η ΕΕ δεν του δίνει την ευελιξία να μειώσει τον ΕΦΚ. Είπε ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα τέσσερα μέτρα που προτείνει ο Τσίπρας
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ παρουσίασε τέσσερις παρεμβάσεις που, όπως υποστηρίζει, μπορούν να οδηγήσουν σε δραστικότερη μείωση των τιμών των καυσίμων.
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- Την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και των διυλιστηρίων, πέρα από τους περιορισμούς που ισχύουν για τα πρατήρια καυσίμων.
- Την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο εξάμηνο.
- Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο μισό, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο που, όπως ανέφερε, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 13%, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει ποια από τις παραπάνω παρεμβάσεις ή ποιον συνδυασμό τους θα μπορούσε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των καυσίμων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν δικαιολογείται να υπερβαίνει τα 1,40 ευρώ»
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, υποστηρίζοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους.
«Σε κάθε περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν δικαιολογείται να υπερβαίνει τα 1,4 ευρώ το λίτρο. Και το πετρέλαιο κίνησης το 1,8 ευρώ το λίτρο», δήλωσε.
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ συνέδεσε τις προτάσεις του με την ανάγκη παρέμβασης στην αγορά καυσίμων και ελέγχου της κερδοφορίας των διυλιστηρίων.
«Τι λείπει; Μια κυβέρνηση που θα έχει το θάρρος να συγκρουστεί με τα καρτέλ και τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας», ανέφερε, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.
Οι προτάσεις Τσίπρα κατατίθενται ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω επιδότησης στην αντλία και ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης.