Παράθυρο διαλόγου Τραμπ με την Τεχεράνη στον ΟΗΕ — Με όρους και αμφιβολίες

 
τραμπ

Ενημερώθηκε: 22/09/26 - 17:36

Το ενδεχόμενο μιας τετ-α-τετ συνάντησης με Ιρανούς αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, αναζητώντας διέξοδο από τη σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το CNN. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, η αμερικανική πλευρά δηλώνει «ανοιχτή» στον διάλογο, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στο τραπέζι των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο κυριαρχεί ο προβληματισμός για το αν μια τέτοια επαφή μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η ιρανική αντιπροσωπεία —στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί— διαθέτει την πραγματική εξουσιοδότηση του Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις στην Τεχεράνη.

Την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε συνομιλίες, ειδικά αν αυτές εξυπηρετούν τον κεντρικό στόχο να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τάσσεται πάντα υπέρ της διπλωματίας, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν οι Ιρανοί είναι πράγματι διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ένταση με τους δημοσιογράφους και αναφορές στη Ρωσία

Κατά την άφιξή του στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε και προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας τον να βάλει τέλος στον πόλεμο.

Ωστόσο, το κλίμα οξύνθηκε όταν η δημοσιογράφος του CNN, Κέιτλαν Κόλινς, τον ρώτησε σχετικά με τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον πόλεμο με το Ιράν.

Ο Τραμπ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το χρονοδιάγραμμα λήξης της σύγκρουσης και επιτέθηκε φραστικά στο δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι το CNN «δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί» για να καλύπτει την παρουσία του στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του σημειώνει μεγάλη πρόοδο και τα πηγαίνει εξαιρετικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ