Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κρήτη λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει το νησί, προκαλώντας εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχειλίσεις ποταμών, κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία διατηρεί την «κόκκινη» προειδοποίηση, καθώς τα ύψη βροχής σε περιοχές όπως ο Προφήτης Ηλίας και ο Σέμπρωνας αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 300 χιλιοστά, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να επιμείνουν έως το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου.
Η Πολιτική Προστασία έχει ενεργοποιήσει διαδοχικά το 112 σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων.
Στο Ρέθυμνο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στον Μυλοπόταμο, τα Ζωνιανά και τα Λιβάδια, όπου ορμητικά νερά παρέσυραν γέφυρα στο Δισκούρι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ζευγαριού.
Παράλληλα, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου (Φοινικιά, Μαλάδες, Γούβες), η υπερχείλιση ρεμάτων όπως ο Δρακουλιάρης οδήγησε σε αποκλεισμούς δρόμων και απεγκλωβισμούς οδηγών από ακινητοποιημένα οχήματα.
Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με ειδικά κλιμάκιά της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ από τον Πειραιά, εξοπλισμένα με βάρκες, ερπυστριοφόρα και αντλητικά μέσα.
Λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, αποφασίστηκε το κλείσιμο σχολείων σε Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι και Μινώα Πεδιάδας, η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Οροπέδιο Λασιθίου, καθώς και η αναστολή πρόσβασης σε φαράγγια.
Τέλος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο προκάλεσαν αναστατώσεις στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, με ακυρώσεις δρομολογίων από Ραφήνα και Λαύριο, έκτακτη κατάπλευση κρουαζιερόπλοιου στη Σούδα και ατυχήματα πρόσδεσης στη Ρόδο. Μικρότερης έντασης φαινόμενα καταγράφονται και στην υπόλοιπη ανατολική χώρα, με τις Αρχές να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.