Σε ευθεία απάντηση στο νέο κύμα τακτικών βομβαρδισμών της Μόσχας προχωρά η ουκρανική ηγεσία, βάζοντας στο στόχαστρο τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται παρά τις έντονες συστάσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη διατήρηση της άτυπης συμφωνίας προστασίας των ενεργειακών υποδομών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας εντόπισαν έγγραφα που αποκαλύπτουν ένα διευρυμένο σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν για στοχευμένα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές ενόψει του χειμώνα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να αποδιοργανώσει την καθημερινότητα, πλήττοντας δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία, με προφανή στόχο να εξαναγκάσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κλιμακώνει την πίεση: το Κρεμλίνο κάλεσε τους ξένους υπηκόους να αποχωρήσουν άμεσα από την πρωτεύουσα, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε συστηματικές επιθέσεις ως αντίποινα για τις ουκρανικές ενέργειες των τελευταίων μηνών.
Η ουκρανική πρωτεύουσα δέχεται ήδη σφοδρά κύματα επιθέσεων με drones και πυραύλους σε τηλεπικοινωνίες, δίκτυα μεταφορών και —για πρώτη φορά— στις γέφυρες του ποταμού Δνείπερου.
Η αντεπίθεση «Βιβάλντι» και οι πιέσεις Τραμπ
Παράλληλα, ο Ζελένσκι έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βιβάλντι» στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει περίπου 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά από το Κίεβο να αποσχεθεί από χτυπήματα στις ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις για να μην επιβαρυνθούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά Πούτιν για εκεχειρία ή ειρηνευτικές συνομιλίες, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα του θα απαντήσει δυναμικά. Όπως τόνισε, η Ουκρανία θα πλήξει την οικονομική μηχανή που χρηματοδοτεί τον πόλεμο —δηλαδή τα διυλιστήρια— ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να στοχεύσει πολιτικές υποδομές.
«Πού είναι ο FP-9;» – Τα νέα ουκρανικά όπλα και η απειλή των Shahed
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ζελένσκι στα νέα εγχώρια πυραυλικά συστήματα. Μετά την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του βαλλιστικού πυραύλου FP-7, η προσοχή στρέφεται στον εξελιγμένο FP-9 της εταιρείας Fire Point, ο οποίος με βεληνεκές έως 850 χιλιόμετρα θέτει ακόμα και τη Μόσχα εντός εμβέλειας.
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι πιέζει προσωπικά για την επιτάχυνση της παραγωγής του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τους είπα: "Πού είναι ο FP-9 μου;". Χρειαζόμαστε τον FP-9», εκτιμώντας ότι το όπλο θα είναι έτοιμο εντός του φθινοπώρου.
Ταυτόχρονα, το Κίεβο καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά ταχύτερων ρωσικών drones Shahed με κινητήρες τζετ. Παρότι τα μαχητικά F-16 και MiG καταρρίπτουν περίπου το 60% αυτών των στόχων, τα αποθέματα πυρομαχικών των 20mm εξαντλούνται.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ουκρανία δοκιμάζει πέντε νέους τύπους drones αναχαίτισης (με δύο εξ αυτών να σημειώνουν ήδη ποσοστό επιτυχίας 30%), ενώ στα μέσα Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες παραδόσεις νέων, χαμηλού κόστους αντιαεροπορικών πυραύλων.