Την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Κλίμα, το Μηδενικό Ισοζύγιο Εκπομπών και την Καθαρή Ανάπτυξη, Βόπκε Χούκστρα, το πρωί της Παρασκευής (6/11) στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η πράσινη μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανάγκη στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ενεργειακό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας στη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και την ευρωπαϊκή ναυτιλία.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη τη δέσμευσή της στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συγκράτηση των τιμών.
«Όσο περισσότερο επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σημασία αυτών των επενδύσεων αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και από την ελληνική κοινωνία.
Μητσοτάκης: Ισορροπία ανάμεσα στους κλιματικούς στόχους και τη στήριξη των επιχειρήσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη καλείται να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, χωρίς να εγκαταλείψει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της.
Όπως ανέφερε, η βασική πρόκληση είναι να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στην πράσινη μετάβαση και την αναγκαία οικονομική στήριξη προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων στρεβλώσεων στη διεθνή αγορά ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και τη ναυτιλία, δύο τομείς που επηρεάζονται σημαντικά από τις διακυμάνσεις των τιμών και τις ενεργειακές πολιτικές.
«Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, ειδικά αν αυτή η κρίση συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο τραπέζι η επανεξέταση του συστήματος εμπορίας ρύπων
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS), καθώς και την επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η συζήτηση για το ETS επηρεάζει και την προσέγγιση απέναντι στο ETS2, το νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών που αφορά τα καύσιμα στους τομείς των κτιρίων και των οδικών μεταφορών, καθώς και σε ορισμένους πρόσθετους τομείς.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές επιβαρύνσεις που ενδέχεται να προκύψουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παράλληλα με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών.
Χούκστρα: Να συμβαδίσουν η ενεργειακή ανεξαρτησία και η ανταγωνιστικότητα
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βόπκε Χούκστρα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την πρόοδο της χώρας στην οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση.
«Δεν μπορώ παρά να επαινέσω την εξαιρετική πορεία που ακολουθεί η χώρα, όσον αφορά, πράγματι, την οικονομία, καθώς και σε όλα όσα σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε.
Ο Χούκστρα υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει μια πολιτική που θα συνδυάζει τους κλιματικούς στόχους με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας.
«Πώς θα διασφαλίσουμε ότι η κλιματική ανταγωνιστικότητα και η ενεργειακή ανεξαρτησία θα συμβαδίσουν πολύ περισσότερο. Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για τις χώρες μας, τις επιχειρήσεις μας και, φυσικά, τους πολίτες μας», ανέφερε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την προσδοκία για συνέχιση της συνεργασίας με την ελληνική πλευρά, με στόχο την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών ενεργειακών και κλιματικών προτεραιοτήτων.