Την Ιερά Σύνοδο απασχόλησε η εκδίκαση της διεκδίκησης από την Ι.Μ. Λαμίας μεγάλης έκτασης του Περιστερίου

 
Την Ιερά Σύνοδο απασχόλησε η εκδίκαση της διεκδίκησης από την Ι.Μ. Λαμίας μεγάλης έκτασης του Περιστερίου

Ενημερώθηκε: 07/02/17 - 17:52

Σήμερα εκδικάζεται στα πολιτικά δικαστήρια η υπόθεση που αφορά την αμφισβήτηση της κυριότητας του μητροπολιτικού ναού Λαμίας επί του κτήματος Πεύκα Βέρδη στη Δυτική Αττική και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπήρξε ενημέρωση από τον μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος δεσμεύθηκε πως σε περίπτωση δικαίωσης του ναού, μέρος της έκτασης θα δοθεί στην Ιερά Σύνοδο ώστε να γίνουν δομές πρόνοιας. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη ιδρυμάτων και του προνοιακού έργου της περιοχής και της μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διεκδικήσεις 7.500 στρεμμάτων στο Ποικίλο Όρος και σε εκτάσεις εντός σχεδίου στους δήμους Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου από το Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λαμία και μάλιστα με χρυσόβουλα Σουλτάνου..., απασχόλησε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπων αρμόδιων φορέων, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην σύσκεψη, εξετάστηκε ο συντονισμός και η διαμόρφωση κοινής υποστηρικτικής γραμμής, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης.

Επιπρόσθετα, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρία της ΔΙΣ για τον Φεβρουάριο, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα πρακτικά της εξουσιοδοτήσεως. Κατήρτισε την ημερησία διάταξη της έκτακτης συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με θέμα την πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Η ΔΙΣ ενέκρινε τις προτάσεις: της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ' Εβδομάδα των Νηστειών, από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2017 και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 5 έως και 11 Μαρτίου.

Ακολούθως, όρισε τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο, στα Ιεροσόλυμα. Εν συνεχεία, ασχολήθηκε με θέματα Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών Αρχιγραμματείας, επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως και Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τέλος, η ΔΙΣ έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Σχετικά Θέματα:

Σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών για εκκλησία της Λαμίας που διεκδικεί σε εκτάσεις την μισή δυτική Αττική!