Τουρκία δημοψήφισμα: Τα βρήκαν στο παρά πέντε Ερντογάν-Μπαχτσελί

 
Τα πήρε πίσω ο Ερντογάν περί ομοσπονδιακού κράτους για να συγκρατήσει την συμμαχία του "ναι"

Ενημερώθηκε: 15/04/17 - 14:55

Τουρκία δημοψήφισμα: Ύστερα από την παρεξήγηση του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί για το ενδεχόμενο μετατροπής της Τουρκίας σε ομοσπονδιακό κράτος και το πισωγύρισμα του Ερντογάν, φαίνεται πως οι δύο σύμμαχοι οδεύουν ξανά ενιαίοι προς το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια πριν λίγες ημέρες, με αφορμή σχόλιο συμβούλου του κ. Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενο ομοσπονδιακής δομής, μοντέλο που θα μπορούσε να αυξήσει την αυτονομία της κουρδικής μειονότητας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Το Εθνικιστικό Κίνημα του κ. Μπαχτσελί είναι αντίθετο σε κάθε σενάριο παραχώρησης πρόσθετων εξουσιών στους Κούρδους, και συνεπώς διαφάνηκε κίνδυνος ρήξης ανάμεσα στους δύο συμμάχους που υποστηρίζουν το «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, η παρεξήγηση φαίνεται να λύθηκε αφότου τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι επιδιώκουν ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας, εξηγήσεις που αποδέχτηκε ο κ. Μπαχτσελί.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι είναι ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του κεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης που ισχύει σήμερα, ενώ ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι θα παραιτηθεί από όλες τις θέσεις που κατέχει εάν αποδειχτεί ότι οι συνταγματικές αλλαγές δρομολογούν ομοσπονδιακό κράτος.

«Αυτές οι τοποθετήσεις είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές», είπε ο κ. Μπαχτσελί, μιλώντας στον σταθμό Show TV. Προσέθεσε αιχμηρά ότι η συζήτηση περί ομοσπονδιακού κράτους μπορεί να συντηρηθεί πλέον μόνο από τις δυνάμεις που υποστηρίζει το «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Οι προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος μεταφέρουν και συγκεντρώνουν τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στην προεδρία, δηλαδή στον κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις περισσότερες έως τώρα δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο Ερντογάν - Μπαχτσελί απολαμβάνει μικρό προβάδισμα, λιγότερο από 24 ώρες πριν το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων.

Όλα τα θέματα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία ΕΔΩ